U TOČNO 15 SATI

Galerija | Svečano otvorena Kuća halubajskega zvončara, na Viškovo stigao i predsjednik Milanović!

Svečano je otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

Riječ je o jedinstvenom objektu u kojem se na jednom mjestu prikazuje tradiciju Halubajskih zvončara, ali i ostala nematerijalna kulturna dobra koja se nalaze na području Općine, a upisana su na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine: Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, Umijeće suhozidne gradnje i Mediteranska prehrana na hrvatskom Jadranu, njegovoj obali, otocima i dijelu zaleđa.

Kuća će biti i dom Udruge Halubajskih zvončara te mjesto na kojem će se nove generacije moći upoznati s običajima Halubajštine kao i mjesto okupljanja kako mještana, tako i turista. Prostire se na 1500 metara kvadratnih, a oko nje je i Park skulptura s mitskim bićima iz lokalnih legendi poput Mraka, Štrige, Fudlaka, Malika, Diva, Kresnika.

Kuća je otvorena u 15 sati, simbolično za 15 godina koliko je trebalo od inicijalne ideje pa do današnjeg otvaranja.

Ovdje možete pogledati snimku svečanog otvorenja:

Uz brojne ugledne goste, mještane i same zvončare, svečanosti je prisustvovao župan Zlatko Komadina s pročelnicom UO za poslove Župana i Županijske skupštine Erminom Duraj i UO za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonjom Šišić. U svom je obraćanju istaknuo bogatstvo ovog kraja i Primorsko-goranske županije prirodnom i kulturnom baštinom koju moramo čuvati i prenositi s koljena na koljeno. Čestitao je stanovnicima Viškova i halubajskim zvončarima na reprezentativnom objektu koji će imati upravo tu zadaću.

Svojim dolaskom svečanost je uveličao i predsjednik RH Zoran Milanović, a sudionike su pozdravili i načelnica Općine Sanja Udović, riječki gradonačelnik Marko Filipović, predsjednik Udruge Halubajski zvončari Damir Host, ravnatelj Kuće Dominik Damiš, izaslanik predsjednika Sabora RH, gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić te izaslanik ministrice kulture, ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine Tomislav Petrinec. Istaknuli su veliko zadovoljstvo realizacijom ovog projekta koji će biti središnje mjesto društvenog i kulturnog života zajednice, ali i očuvanja baštine.

Okrunjen pohodom zvončara, u prigodnom programu nastupili su i mići Halubajski zvončari, Ivana Marčelja, KUD Halubjan, sopilaši Branko Brnić i Klaudije Dunato, Ženski pjevački zbor Učka, Limena glazba Marinići, plesači potresujke, Čakavčići OŠ “Sveti Matej”, Halubajske mažoretkinje, Halubajke Viškovo, zvončarska glazba.

Ovaj kapitalni projekt vrijedan je oko 5,8 milijuna eura, a realiziran je u okviru projekta „Povežimo se baštinom“ u kojem sudjeluju gradovi i općine koji čine Urbanu aglomeraciju Rijeka.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari