U HKD NA SUŠAKU

Galerija | Svečanost obilježavanja 50 godina studija Dentalne medicine u Rijeci uveličao i predsjednik RH Zoran Milanović

Programom održanim u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku obilježeno je 50 godina studija Dentalne medicine u Rijeci, a svečanosti je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović

Uvažene goste na svečanosti pozdravila je dekanica Fakulteta dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci Sonja Pezelj Ribarić koja je održala i izlaganje o studiju i Fakultetu.

Pozdravne riječi uputili su i prorektorica za studije, studente i osiguravanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić, predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine Hrvoje Pezo, gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, zamjenik župana Primorsko-goranske županije Petar Mamula, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i izaslanica predsjednika Vlade RH Marija Bubaš.

Prorektorica Žuvić: ‘Ovaj fakultet jedna je od perjanica riječkog Sveučilišta’

„Sveučilište u Rijeci ove godine obilježava 50 godina svog postojanja kao i 390 godina tradicije visokog obrazovanja u Rijeci.

Danas obilježavamo treću godinu postojanja Fakulteta dentalne medicine, najmlađe sastavnice našeg Sveučilišta i 50. obljetnicu pokretanja Studija dentalne medicine u Rijeci. Utemeljenjem Fakulteta dentalne medicine osiguran je novi prostor za jačanje ljudskih kapaciteta, snažniji razvoj nastavnog i znanstveno-istraživačkog rada. Iako datumom osnutka najmlađi, ovaj fakultet jedna je od perjanica riječkog Sveučilišta što dokazuje i veliki interes studenata upravo za taj program, ali i izvrsni akademski rezultati koje ti studenti ostvaruju. Ponosni smo što Fakultet dentalne medicine značajno doprinosi razvoju našeg Sveučilišta i svaki je njegov uspjeh i iskorak u akademskom, znanstvenom ili nastavnom putu promocija našeg Sveučilišta i na tome vam hvala“, istaknula je prorektorica Marta Žuvić.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Filipović: ‘Ponosan sam što Rijeka ima ovako kvalitetan fakultet’

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako se tijekom pola stoljeća postojanja Studij dentalne medicine mijenjao i razvijao u znanstvenom i organizacijskom smislu.

„Ovaj je Studij, sa svojim vrhunskim predavačima i stručnjacima, ali i aktivnim studentima, pokazao svojim primjerom što znači suradnja sa zajednicom. Ponosan sam što Rijeka ima ovako kvalitetan fakultet, koji predano i odgovorno stvara nove generacije kadrova dentalne medicine, uz visoke kriterije prilikom stjecanja znanja i vještina.

Studirati u Rijeci znači imati vrhunske profesore i najbolje uvjete za studiranje i zato mi je drago što se naš grad u posljednjih dvadesetak godina čvrsto opredijelio za razvoj i podršku obrazovanju, znanju, znanosti i novim tehnologijama“, rekao je gradonačelnik.

Dodao je kako su zavidna razina uspješnosti studija i brojna priznanja rezultat dugogodišnjeg intenzivnog rada i stvaranja stručnih, profesionalnih i vrhunskih zdravstvenih kadrova koji nastavljaju bilježiti i više nego uspješne rezultate.

„Važno je svakako naglasiti da ovaj studij potiče i razvoj gospodarstva i poduzetništva, točnije zdravstvenoga turizma, koji je upravo u našem kraju, svakako s pravom najrazvijeniji, a Studij dentalne medicine u tome je od početka jedna od ključnih karika“, rekao je gradonačelnik i poželio svim djelatnicima i studentima Fakulteta puno uspjeha u daljnjem radu.

Čestitkama se pridružio i predsjednik Zoran Milanović.

„Vjerujem da je pred vama još puno godina uspješnog rada tijekom kojih ćete i kao dobri stručnjaci i dobri pedagozi educirati mlade ljude i na tome vam čestitam“, rekao je predsjednik.

Tradicija duga pet desetljeća

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina osnovan je u listopadu 1973. godine na temeljima Više stomatološke škole. Ideja o osnivanju začeta je još krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća kada se otvaranjem Više stomatološke škole, a potom i Studija dentalne medicine, nastojao premostiti problem nedostatnog i nedovoljno obrazovanog stomatološkog kadra. U studenom 1973. godine upisana je prva generacija od četrdeset šest studenata studija dentalne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i od tada se studij kontinuirano izvodi.

Tijekom vremena, Studij dentalne medicine nekoliko puta je mijenjao svoj naziv (Studij stomatologije potom Studij dentalne medicine). Od 2008. godine naziv studija je Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Dentalna medicina.

Zbog razine koju je tijekom 46 godina progresivnog djelovanja u znanosti i visokom obrazovanju dosegao Studij dentalne medicine, za njegov daljnji razvoj bila je logična i opravdana potreba promjene formalnog i organizacijskog okvira – utemeljenje nove sastavnice Sveučilišta u Rijeci, Fakulteta dentalne medicine. Ona osigurava jačanje nastavnog i znanstveno-istraživačkog rada, donosi dodatno poticanje internacionalizacije kao dokazanog razvojnog zamašnjaka, snažniju integraciju stručnih baza i postojećeg znanstvenog kadra, integraciju regionalnih poslovnih subjekata te snažnije ispunjavanje javnozdravstvenih prioriteta.

Fakultetsko vijeće Medicinskog fakulteta u Rijeci je na svojoj sjednici 11. lipnja 2019. godine dalo podršku ovoj inicijativi.

Na 32. sjednici Senata održanoj 23. srpnja 2019. godine donesena je Odluka o osnivanju Fakulteta dentalne medicine u sastavu Sveučilišta u Rijeci bez pravne osobnosti.

Fakultet je počeo sa samostalnim radom 1. ožujka 2020. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari