EVO DETALJA

Sveučilište za 3. dob; Predavanje „O mirisima i okusima djevičanskih maslinovih ulja i kako ih doživljavamo“

U sklopu programa Sveučilište za 3. dob u srijedu, 24. siječnja na Filozofskom fakultetu (učionica 138), s početkom u 17 sati, prof.dr.sc. Olivera Koprivnjak će održati predavanje „O mirisima i okusima djevičanskih maslinovih ulja i kako ih doživljavamo“.

Nove znanstvene spoznaje često su motivirane potrebom da se provjere i objasne postojeća iskustvena znanja, pa tako i ona o kulinarskom sljubljivanju hrane. Djevičanska maslinova ulja vrhunske kvalitete koncentrat su privlačnih mirisa i okusa, začin koji i najjednostavniju hranu u trenu čini dodatnim izvorom zadovoljstva. Ti privlačni mirisi često podsjećaju na mirise različitog voća, povrća, zelenila i cvijeća. U predavanju će biti riječi o tome kako nastaju poželjna a kako nepoželjna mirisno-okusna svojstva djevičanskih maslinovih ulja. Bit će objašnjeno kako naše njušno osjetilo „hvata“ i prepoznaje mirisne tvari i što uzrokuje razlike u percepciji od pojedinca do pojedinca. Gorčina i pikantnost prirodna su okusna obilježja djevičanskih maslinovih ulja vrhunske kvalitete, a potječu od fenolnih tvari ploda masline.

Već nekoliko desetljeća poznato je da te tvari imaju iznimno povoljan učinak na funkcioniranje našeg tijela. Nedavno je dokazano da utječu i na otpuštanje poželjnih mirisnih tvari iz ulja te je ono kod gorkih i pikantnih ulja u pravilu manje izraženo. Doživljaj onog što nazivamo aromom započinje kad malu količinu ulja unesemo u usta. U dodiru sa slinom, ulje stvara emulziju koja u sprezi sa sastojcima sline mijenja percepciju okusa i mirisa. Sve to postaje još složenije kada se, osim sline i ulja, u usnoj šupljini nađe i druga hrana, na primjer komadić sira ili skute prelivene djevičanskim maslinovim uljem.

Predavanje je organizirano u suradnji s Hrvatskim društvom prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista – podružnica u Rijeci.

Sudjelovanje je besplatno za sve zainteresirane i nisu potrebne prijave.

Prof. dr. sc. Olivera Koprivnjak, dipl. ing. preh. teh. pročelnica je Katedre za tehnologiju i kontrolu namirnica na Medicinskom fakultetu u Rijeci. Voditeljica je više predmeta iz područja kvalitete i sigurnosti hrane na sveučilišnim studijima Sanitarno inženjerstvo i Klinički nutricionizam. Bavi se različitim aspektima karakterizacije i utvrđivanja kakvoće djevičanskih maslinovih ulja, od čega više od 25 godina senzorskim ocjenjivanjem. Bila je voditeljica pet istraživačkih projekata te članica istraživačkih grupa triju znanstvenih projekata. Autorica je pedesetak znanstvenih radova, dvije znanstvene knjige i jednog sveučilišnog udžbenika te je bila recenzentica u 15 znanstvenih časopisa iz područja prehrambene tehnologije i nutricionizma. Kao članica Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, bavi se i populariziranjem struke te je održala brojna javna stručna predavanja i vodila stručne radionice.

Raspored kratkih besplatnih predavanja u proljetnom ciklusu i više informacija možete naći na web stranici Sveučilišta za 3. dob.

Program Sveučilišta za 3. dob provodi se uz financijsku potporu Grada Rijeke –Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života.

Program je namijenjen osobama starijima od 55 godina, s prebivalištem u Primorsko-goranskoj županiji s minimalno završenim srednjoškolskim obrazovanjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari