PGŽ IZDVOJILA 865 TISUĆA EURA ZA DOMOVE ZA STARIJE

Tijekom vikenda četiri tisuće građana posjetilo Platak

Proteklog vikenda Platak je posjetilo oko četiri tisuće posjetitelja, rekao je zamjenik župana Petar Mamula

U osvrtu na veliki interes za zimske radosti na „brdu uživanja“, iznio je brojke od 724 prodane ski karte, 265 najma sanjki te punom parkingu s preko tisuću automobila u nedjelju.

Brojne posjetitelja privukao je i Carnival Snowboard Session, ujedno i Prvenstvo Primorsko-goranske županije u snowboardu, koji se ove nedjelje po drugi put održao na Platku, istaknuo je dožupan na redovitom susretu s novinarima i podsjetio da ni ovog vikend neće nedostajati događanja kada će Platak ugostiti treću utrku Euro Cup serije u organizaciji Skibike Croatia.

Očekuje se nastup 70-tak natjecatelja iz 15 zemalja, među kojima su Austrija, Grčka, Njemačka, Italija, Švicarska, Hrvatska, ali i SAD. Natjecanje se održava pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera, Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Općine Čavle.

Duraj: Oko 800 tisuća eura za vatrogastvo

Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i Županijske skupštine Ermina Duraj informirala je da Primorsko-goranska županija u 2024. godini s gotovo 329 tisuća financira vatrogasnu djelatnosti i aktivnost Vatrogasne zajednice PGŽ. Pridodamo li tom iznosu 450 tisuća eura koje Vatrogasna zajednica dobiva kao dio sustava Stožera civilne zaštite, radi se o oko 800 tisuća eura koje Županija izdvaja za vatrogastvo, naglasila je Duraj.

Najavila je da će ovog četvrtka na mrežnim stranicama PGŽ u javno savjetovanje biti upućen Nacrt prijedloga unapređenja zaštite od požara za 2024. godinu koje će biti otvoreno do 26. veljače, a prijedlog će razmatrati Županijska skupština PGŽ. Informirala je i da je donijeta Odluka o godišnjem financiranju političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u Županijskoj skupštini. Riječ je o ukupno 164 tisuće eura, odnosno za svakog člana Županijske skupštine 3.631,30 eura godišnje koji su raspoređeni prema broju dobivenih mjesta u Skupštini.

Najavila je i raspisivanje niza javnih poziva u svom resoru koji će narednih dana biti objavljeni na mrežnim stranicama Županije. Govoreći o osiguranim sredstvima za 2024. godinu, istaknula je da je za financiranje pokroviteljstava manifestacija PGŽ izdvojila 110 tisuća eura za prvih šest mjeseci, a za programe i projekte udruga civilnog društva 181 tisuću eura na razini godine, od čega, 95 tisuća eura za nacionalne manjine, 42 tisuće eura za udruge branitelja i stradalnika te 30 tisuća eura za umirovljenike.

Aktualnosti iz resora socijalne politike i mladih

Pročelnica Dragica Marač informirala je o nizu aktualnosti iz resora socijalne politike i mladih.

Kazala je kako je objavljen Javni poziv za sufinanciranje aktivnosti Ureda za mlade PGŽ u 2024. godini u okviru kojeg je na raspolaganju 31 tisuća eura za uređenje i opremanje prostora za mlade.

Za sufinanciranje redovne djelatnosti županijskih domova za starije osobe u 2024. godini iz proračunskih sredstava osigurano je 865 tisuće eura.

Prema njezinim riječima, radi se o znatnom iznosu kojim se štiti korisnik od inflantornih udara, najviše u povećanju troškova hrane te financira isplata privremenog dodatka na plaće prema odluci Vlade. Uz redovan rad, Županija će financirati i stručno usavršavanje i edukaciju radnika domova i radno-okupacijske aktivnosti korisnika domova u visini od oko 55 tisuća eura, navela je Marač i dodala da su osnovani Koordinacijski timovi za provedbu projekta uspostave dislocirane jedinice DZSO „Marko A. Stuparić“ na novoj lokaciji u Gradu Cresu i dislocirane jedinice DZSO „Kantrida“ Rijeka na području Grada Delnica.

Na novinarski upit o terminu početka rada doma za starije u Delnicama, pročelnica je rekla kako je pri kraju izvedbeni projekt a bude li sve po planu, useljenje novih korisnika možemo očekivati početkom 2025. godine. Predviđeni kapacitet doma je 37 osoba.

Na pitanje novinara o početku rada nove žičare na Platku, zamjenik Mamula rekao je kako je u postupku ishodovanje uporabne dozvole. Dodao je da je zasnježenje u punom jeku te da će stara žičara također ostati u funkciji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari