PROBLEMI ĆE SE RIJEŠITI

Svi za ostanak Unija u PGŽ! Mještani Unija na sastanku sa županom Komadinom i gradonačelnicom Kučić postigli dogovor

Župan Zlatko Komadina, zamjenica župana Marina Medarić i gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić sa suradnicima primili su predstavnike Unija kako bi razgovarali o zahtjevima stanovnika tog otoka.

„Drago mi je da nitko s Unija ne želi otići iz Primorsko-goranske županije, što smo danas mogli čuti od svih nazočnih mještana kao i Mjesnog odbora Unija. Problema je bilo, i bit će ih, a mi smo tu da ih rješavamo. Mislim da sam jedini župan u Hrvatskoj koji ima sastanke s mjesnim odborom i vjerujem da to govori dovoljno o želji i volji za rješavanje problema”, izjavio je župan Komadina nakon sastanka.

Prometna problematika

“Većina problema s prometnom povezanošću je u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje nas, uz Jadroliniju, uvjerava da će se u narednih godinu dana osigurati kvalitetniji teretni brod i katamaran”, izjavio je župan.

Dodao je da se rješenje prijevoza pacijenata nalazi u rukama MORH-a i Ministarstva zdravstva, budući da je trenutačni pravilnik o prijevozu hitnih bolesnika neučinkovit kada su u pitanju mali, pučinski otoci. Pravilnik zahtijeva da odobrenje daje zemaljska hitna pomoć koje na Unijama nema, a mi tražimo da odobrenje daje dispečer, kao za vozila hitne pomoći. Apeliram na ministra Beroša da promijeni pravilnik, a MORH je već pristao slijetati na Unije”, zaključio je župan.

Pogledajte video prilog Kanala Ri:

Obećanje Jadrolinije

Gradonačelnica Kučić izrazila je žaljenje što sastanku nije nazočio nitko iz ministarstva mora kao ni Jadrolinije jer je prometna povezanost temeljni uvjet života na otoku, a pogotovo na malim pučinskim otocima kakve su Unije, Ilovik, Srakane, Susak.

Prenijela je i informacije s njezinih zadnjih razgovora u Jadroliniji gdje je obećano da će u narednih godinu dana za Unije uvesti noviji katamaran kao i brod za prijevoz tereta.

Ocijenila je da je sastanak bio koristan jer se razgovaralo i o nekim komunalnim projektima poput uređenja protupožarnih staza, organizaciji odstrela i odvozu zaraženih koza s Unija, a Grad će nastaviti i s projektom uređenje letjelišta, a u međuvremenu dogovoreno je da Unije uđu u mrežu hitne helikopterske službe.

Navela je da će se probleme s bolesnim kozama riješiti uz pomoć Lovačkog saveza PGŽ koji će ih odstrijeliti, a ovlaštena tvrtka će brinuti o zbrinjavanju.

„Vjerujem da su ovo svi problemi i kada se riješe zasigurno će poboljšati kvalitetu života na Unijama kako bi se možda na otoke počeli doseljavati i neki novi stanovnici, kako bi se taj broj povećao i možda škola stavila u funkciju. Mi smo u potrazi za još jednom obitelji s djecom koja bi se doselila na otok s obzirom da je jedna gradska nekretnina stavljena u funkciju te se nadamo da bi tako opet stavila i škola u funkciju”, rekla je Kučić.

Unije brže i bolje kreću u budućnost

Predsjednik Mjesnog odbora Unije Robert Nikolić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom te je izjavio kako se njime potaknulo da Unije brže i bolje krenu u budućnost.

“Sada nas ima oko 40, mahom starijih ljudi i nadam se da će sve ove teme krenuti brzo naprijed, jer nas je svakim danom sve manje. Nadam se da ćemo svi skupa krenuti jednim velikim korakom naprijed i da će se svi konkretni problemi promptno rješavati već u slijedećih 5-6 mjeseci. To je bio cilj ovog sastanka, imamo jako dobru suradnju sa Županijskom lučkom upravom i nadam se da će ta suradnja nastaviti”, zaključio je Nikolić.

Josip Rerečić, jedan od stanovnika Unija koji su također bili prisutni na sastanku, zahvalio je županu i gradonačelnici na sastanku te je izjavio kako je protiv prijedloga Mjesnog odbora i javnih izjava da se Unijani žele odcijepiti od Primorsko-goranske županije o čemu su doznali iz medija. “Mi smo za bolju brodsku liniju i za bolju povezanost sa liječnikom, ali se ne želimo seliti u drugu županiju”, zaključio je Rerečić.

Uz župana i gradonačelnicu na sastanku su sudjelovali i pročelnik UO za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima Ljudevit Krpan, privremeni pročelnik UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Mladen Brajan, ravnatelj Županijske lučke uprave Mali Lošinj Filip Balija, Tanja Jović, voditeljica Odsjeka za urbanizam, komunalno gospodarstvo i gospodarenje gradskom imovinom kao i Elvis Živković, potpredsjednik Gradskog vijeća Malog Lošinja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari