MAŠKARANI KLAPSKI SPEKTAKL ZA PAMĆENJE

Svinjska kuga, imigranti, brod Galeb…: Klapa Skalin apsolutni pobjednik 12. Maškaranog klapskog maratona!

Kao posebno iznenađenje bio je nastup jedinstvene dječje klape Dominus iz riječke osnovne škole Fran Franković

Jubilarno izdanje Maškaranog klapskog maratona, ove jedinstvene manifestacije i jednog od najdražih ne samo karnevalskih događanja na Kvarneru (a i šire), oduševilo je publiku koja je ispunila opatijsku sportsku dvoranu. Bilo je baš sve kako treba, a i više od toga. Možemo slobodno reći da je ovo bilo ponajbolje izdanje ove vesele manifestacije koja na originalan način spaja klape, karneval, odličnu event produkciju i uvijek raspoloženu publiku.

Sjajnu atmosferu u startu je dodatno ugrijao ulazak mladića poznatih kao Sakraboyski Band koji su uz zvuke svojih harmonika, trube i bubnja prodefilirali dvoranom i s pozornice odsvirali skladbu uz odobravanje publike.

Nenadmašni voditeljski dvojac Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta

A tada je na pozornicu stupio nenadmašni voditeljski dvojac Mario Lipovšek Battifiaca i Dražen Turina Šajeta koji je punih dva sata i 30 minuta, koliko je trajao maraton, briljirao na pozornici, slagao šalu na šalu, a publika je smijehom i ovacijama ispraćala svaku njihovu minijaturu. Bio je to sjajan stand up koji je trebalo vidjeti.

Kao posebno iznenađenje, organizatori iz Udruge MKM, publici su predstavili jedinstvenu dječju klapu Dominus iz riječke osnovne škole Fran Franković koja je, pod ravnanjem maestre Anite Stupac Butorac, otpjevala skladbu na temu škole, ali u duhu kako i priliči ovoj manifestaciji – šaljivom kritikom današnjeg društva. Publika ih je ispratila veliki pljeskom, a potom je došao i red na natjecanje klapa.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je šest klapa (nekoliko ih je otpalo zbog bolesti), ali od njih šest svaka je ostavila traga svojim maskama, vokalnim izvedbama i scenskim nastupom, a prema reakcijama publike bilo je teško procijeniti koji joj je nastup bio najbolji, jer je svaki bio popraćen velikim pljeskom odobravanja.

Svinjska kuga, imigranti, brod Galeb, kuhanje, bračni odnosi…… samo su neke od tema

Svinjska kuga, imigranti, brod Galeb, kuhanje, bračni odnosi…… samo su neke od tema kojih su se nadahnute klape dotakle kroz svoje nastupe, a nastupile su redom: Ženska klapa Hreljin, Muška klapa Kastav, Podvorje iz Kaštel Sućurca, Sv. Jakov Jadranovo, Mješovita klapa Koštil iz Korčule te klapa Skalin iz Matulja.

Po drugi put na ovom otkvačenom događanju birao se i apsolutni pobjednik koji je odlučen zbrojem bodova glasova publike kojoj je podijeljeno 500 glasačkih listića na kojima se odabiralo po dvije najdraže skladbe i ocjenjivačkog suda koji se sjajno uklopio u cijelu atmosferu, a činili su ga: Nikola Peršić lider Koktelsa, Andrej Baša glazbenik i direktor festivala MIK, Tamara Černeka predsjednica Skål kluba Kvarner i direktorica turističke agencije Arriva Travel, Aleksandra Kućel Ilić novinarka, zamjenica župana PGŽ Marina Medarić, poznati TV voditelj Branko Uvodić, popularni pjevač Damir Kedžo, književnica i novinarka Mileva Pavlović, novinarka Slavica Mrkić Modrić, pročelnica UO za poslove Župana i Županijske skupštine PGŽ Ermina Duraj, popularna voditeljica Barbara Udovičić te klapski znalac i predsjednik Zajednice županijskih lučkih uprava Mario Kružić.

Ocjenjivački sud je najviše bodova dodijelio Muškoj klapi Kastav za skladbu “Prašćo (ne)živjenje, drugo klapi Skalin za skladbu “Novi naši”, te treće klapi Sv. Jakov za skladbu “Moj Galebe”. Publika je najviše glasova dodijelila klapi Skalin, druga je bila klapa Kastav dok je treće mjesto publike osvojila klapa Koštil sa skladbom “Nevoja u kući”.

Klapa Skalin za pobjedu osvojila nagradu u iznosu od 500 eura

Zbrojivši bodove, apsolutni pobjednik jubilarnog 15. Maškaranog klapskog maratona je klapa Skalin koja je za pobjedu osvojila nagradu u iznosu od 500 eura, druga je Kastav koja je osvojila 250 eura te treća klapa Podvorje iz Kaštel Sućurca sa skladbom “Skuhaj mi” koja je osvojila nagradu u iznosu od 150 eura.

Nagrade su najboljima dodjeljivali Irena Radovanović u ime organizatora Udruge MKM, Nikola Peršić predsjednik ocjenjivačkog suda te Duško Jeličić Dule pusni gradonačelnik Opatije.

Naglasimo da je u revijalnom dijelu publiku zabavila odlična klapa Opatija koja je nastupila umjesto klape Baladur koju je “pokosila gripa”. U publici su među brojnim uzvanicima bili opatijski gradonačelnik Fernando Kirigin, njegova zamjenica Kristina Đukić, opatijski pusni gradonačelnik Dule, Meštar Riječkog karnevala Sandi sa svojom kraljicom Sarom te brojna druga poznata lica iz javnog života. I svu se složili u jednom – da se dugo nisu ovako nasmijali i zabavili.

Izvedbom pobjedničke skladbe, uz salve konfeta i poruke izuzetnih voditelja, završio je službeni dio 15. Maškaranog klapskom maratona, događanja kojeg nikog nije ostavilo ravnodušnim.

Da, “službeni dio”, jer se uskoro nastavio onaj neslužbeni, uz druženje sudionika i uzvanika, uz dobru kapljicu i sjajnu zajedničku pjesmu. Bila je to večer, kako kaže pjesma koju se zapjevalo na domjenku, u kojoj je bila “kuća puna naroda”. Dobro raspoloženog, maškaranog i raspjevanog naroda. Baš onako kako nam i treba u ova neka čudna vremena.

Photo: Foto Luigi Opatija

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari