Svjetski dan Alzheimerove bolesti: Danas na Korzu edukacija građana o najčešćoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti

Foto: Ilustracija (Riječanin)

Svi zainteresirani građani moći će od 10 do 12 sati na riječkom Korzu dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale

U petak, 20. rujna 2019. Klinika za neurologiju KBC-a Rijeka u suradnji s Katedrom za neurologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a organizira javnozdravstvenu akciju.

Svi zainteresirani građani moći će od 10 do 12 sati na riječkom Korzu dobiti savjet mutlidisciplinarnog tima i edukativne materijale o ovoj najčešćoj progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti, ali i mogućnost kratkog probirnog testiranja kognitivnih funkcija.

Alzheimerova bolest postala je pandemijska jer od nje i drugih oblika demencija u svijetu boluje oko 24 milijuna ljudi, dok u Hrvatskoj, procjenjuje se, ima 80.000 oboljelih. U Primorsko-goranskoj županiji trenutno je oko 3.550 dementno oboljelih, a svake godine oboli oko 800 novih osoba.

Glavni simptomi jesu gubitak pamćenja, poremećaj mišljenja, promjene u ponašanju i osobnosti bolesnika koje onemogućavaju izvršavanje svakodnevnih aktivnosti, a najčešće se javlja poslije 65. godine života.

Radi se o bolesti koja napreduje neprimjetno, ali dovodi do sve veće ovisnosti bolesnika o pomoći druge osobe. Nažalost, danas dostupnim metodama liječenja jednom izgubljene funkcije više se ne mogu povratiti te je upravo zbog toga ovu bolest potrebno što ranije prepoznati te pravodobno započeti s dostupnim liječenjem.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari