JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

Svjetski dan šećerne bolesti će se obilježiti uz Dan otvorenih vrata

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti (14. studenoga) Klinički bolnički centar Rijeka i Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Udrugom dijabetičara Mellitus Rijeka pripremili su javnozdravstvenu akciju s ciljem doprinosa unapređenju zdravlja, sprječavanju, ranom otkrivanju i liječenju šećerne bolesti i njenih komplikacija te podizanju razine kvalitete života oboljelih.

U ponedjeljak, 14. studenoga, od 14 do 20 sati u Poliklinici lokaliteta Rijeka za pacijente se organizira DAN OTVORENIH VRATA Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma uz konzultacije i individualne savjete dijabetologa o liječenju i terapiji šećerne bolesti. Kako bi građani izbjegli veće gužve i čekanja termin pregleda mogu prijaviti putem telefona 051/658-451.

Tema Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023. je Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešćuRazumijevanje stanja je prvi korak ka upravljanju i prevenciji stoga je fokus ovogodišnje kampanje usmjeren na pristupačnost edukaciji o šećernoj bolesti uz slogan Edukacijom do bolje sutrašnjice.  Aktivnosti globalne zajednice usmjerene su na isticanje potrebe za boljim pristupom kvalitetnom obrazovanju o šećernoj bolesti za zdravstvene djelatnike i osobe koje žive s dijabetesom kako bi donijele informirane odluke o svome stanju.

Šećerna bolest ili dijabetes (diabetes mellitus) je kronični progresivni metabolički poremećaj karakteriziran hiperglikemijom  uglavnom zbog apsolutnog  i/ili relativnog nedostatka hormona inzulina.  Jedna od 10 odraslih osoba diljem svijeta trenutno živi s dijabetesom, odnosno oko 537 milijuna ljudi od kojih gotovo polovica ne zna da boluje od šećerne bolesti, a još toliki broj odraslih osoba ima povećan rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Na svjetskoj razini, u 2021. godini, šećerna bolest je bila odgovorna za 6,7 milijuna smrti i uzrokovala  najmanje 966 milijardi dolara izdataka za zdravstvo, odnosno 9 posto ukupne globalne potrošnje na zdravstvenu skrb.

Svjetski dan dijabetesa (WDD) pokrenut je 1991. na inicijativu Međunarodne dijabetičke federacije (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) kao odgovor na sve veću zabrinutost zbog rastuće prijetnje zdravlju koju predstavlja dijabetes. Obilježava se svake godine 14. studenoga na rođendan Sir Fredericka Bantinga, koji je u suradnji s Charlesom Bestom 1922. otkrio inzulin.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari