TURIZAM U FOKUSU

“Svugdje samo ne doma u lavoru” Na Korzu otvorena jedinstvena izložba o turizmu i fotografiji 20. stoljeća

Na panoima na riječkom Korzu postavljena je izložba „Svugdje samo ne doma u lavoru“ koja u fokus stavlja odnos turizma i fotografije, i to od međuratnog razdoblja do osamdesetih. Izložba se može pogledati do 14. rujna.

Izložba je organizirana u sklopu platforme Zajednički fotografski narativi koja se bavi otkrivanjem i bilježenjem promjena i zanimljivosti u hrvatskoj fotografiji 20. stoljeća.

Izložba tematizira turizam kroz fotografiju koja je publicirana u časopisima i različitim publikacijama, monografijama, vodičima i na razglednicama na području Hrvatske, od vremena poslije Prvog svjetskog rata do osamdesetih.

Izabrane fotografije prikazuju različite tipove turizma: od uređenih kupališta, glamuroznih gostiju (posebice na Kvarneru) i kaotičnih gužvi, do radničkih odmarališta kao bitne kulturološke promjene uvedene u vrijeme socijalizma; šoderica i jezera, lokalnih bazena i planina te sojenica i čamaca koji su turiste nakratko odmicali od svakodnevnice.

Izdvojene fotografije nerijetko su bile popraćene savjetima i referatima na temu turizma, aktivnog boravka na moru ili u prirodi, dok se stanovnike poticalo da, ako već ne mogu otputovati izvan mjesta boravka, ista istraže usvajanjem novih znanja o lokalnoj povijesti, prirodnim i kulturnim ljepotama.

Među svime navedenim izložba se bavi pitanjem kako fotografi interpretiraju turizam. Pritom se ne usredotočuje samo na “statične” prikaze iz turističkih vodiča, već donosi izbor iz raznih publikacija – knjiga posvećenih turizmu, stručnih i popularnih časopisa koji su tematski obrađivali prostor i vrijeme ljetovanja kao specifičnog fenomena koji se od 1930-ih nadalje sve češće javlja.

Projekt Zajednički fotografski narativi okuplja niz udruga i institucija te nezavisnih stručnjaka sa svrhom održavanja višegodišnjih aktivnosti posvećenih fotografiji u 20. stoljeću, mediju najizravnije povezanim s razvojem modernog društva.

Okrugli stol “Fotografija i turizam”

Članovi platforme Zajednički fotografski narativi svoja će istraživanja predstaviti na okruglom stolu “Fotografija i turizam” koji će se održati u petak, 10. rujna, u 17 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

Kao dio popratnog programa uz izložbu, najavljujemo i predavanje povjesničarke umjetnosti Lane Lovrenčić o privatnom arhivu Turistkomerca. Predavanje će se održati u subotu, 11. rujna, u 12: 30 sati također u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

U radu Zajedničkih fotografskih narativa i u realizaciji izložbe sudjeluju: Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju (Zagreb), Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac (Zagreb), Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat (Rijeka), Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica (Koprivnica), Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti (Osijek), Alma Trauber, Gradska galerija Striegl (Sisak), Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci i Ante Orlović, nezavisni istraživač (Zadar).

Projekt financira Zaklada Kultura nova, a Izložbu podržava Grad Rijeka.

Popratni program izložbe realiziran je u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci.

I.B.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari