LJETNA ŠKOLA

Tehnički fakultet organizira jedinstvenu znanstvenu ljetnu školu u Hrvatskoj

Ovog četvrtka započinje jedinstvena međunarodna ljetna škola u Hrvatskoj na temu analize slike „Summer School on Image Processing“ (SSIP 2021), a čast da ju ugosti, po prvi put u Hrvatskoj, imat će Tehnički fakultet u Rijeci, u suradnji s Centrom za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci.

Od 08. do 17. srpnja 2021. godine mladi ljudi iz cijelog svijeta od vrhunskih će predavača naučiti mnogo o znanstvenim spoznajama i primjenama iz područja računalnog vida te će u međunarodnim timovima surađivati na projektnim zadacima iz stvarnog života.

Fokus škole stavljen je na primjenu postupaka analize slike u forenzici i kliničkoj medicini, a to kako će inovacije u tom području (ali i u ostalim prirodnim i društvenim znanostima) biti od izuzetnog značaja u budućnosti, prikazat će neki od vrsnih eksperata s prestižnih znanstvenih ustanova.

Ti stručnjaci polaznicima će približiti principe djelovanja i široku primjenu metoda analize slike u svakodnevici – kako računalni vid pojednostavljuju naše uobičajene aktivnosti i mijenja sutrašnjicu. André Kaup sa Sveučilišta Friedrich-Alexander University Erlangen-Nuremberg iz Njemačke prezentirat će osnovne koncepte kompresije slike i videa i nove tehnologije za učinkovitu kompresiju video zapisa bez gubitaka, uključujući i novu paradigmu video kodiranja koja koristi umjetne neuronske mreže za kompresiju zasnovanu na učenju. Ti principi ubrzat će komunikaciju na daljinu, posebice kod video poziva. Prof. Alexander Bornik s Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology iz Austrije predstavit će integrirani pristup 3D prikazivanju (primjenom naprednih tehnika vizualizacije), uključujući praktične primjene u pravnoj medicini, forenzici, antropologiji i arheologiji. Prof. Hrvoje Bogunović s Medical University of Vienna pokazat će kako se duboko učenje koristi za kvantificiranje slikovnih biomarkera, automatiziranu dijagnozu i predviđanje progresije istaknutih bolesti mrežnice, vodećih uzroka sljepoće danas.

Potvrđeno je sudjelovanje ukupno 17 predavača, pretežno iz inozemstva (Slovenija, Rumunjska, Srbija, Njemačka, Mađarska, Turska, Austrija i Češka), a škola je usmjerena posebice na studente diplomskih i doktorskih studija.

Razumijevanje prisutnosti, primjene, važnosti i potencijala metoda analize slike i računalnog vida rezultirat će novim znanstvenim spoznajama i većom ekspertizom svih involviranih znanstvenika, koji naučeno mogu dalje razvijati unutar svojih timova i obrazovnih ustanova. Kroz ovu školu stvara se dragocjen kapital gdje se usvajanjem i razmjenom znanja i ideja stvara platforma za ostvarivanje međunarodnih suradnji mladih znanstvenika iz tehničkih i prirodnih znanosti. Tehnički fakultet, kroz svoja četiri studijska programa, već više od 60 godina, kvalitetnim kurikulumom i izvannastavnim sadržajima, potiče znatiželju svojih studenata i nudi im priliku da steknu korisno i aktualno znanje kako bi se dalje mogli ostvarivati u području svojih talenata i interesa.

Mentorstvo najboljih stručnjaka, rad na izazovnim projektima s kolegama iz drugih zemalja te zanimljive izvanškolske aktivnosti ono je što ovaj i sljedeći tjedan očekuje 50 polaznika iz Hrvatske i inozemstva.

Više o školi saznajte na službenim internetskim stranicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari