OVOG SRPNJA

Tehnički fakultet u Rijeci u srpnju postaje centar znanja za analizu slike i računalni vid

Foto: Facebook/Sveučilište u Rijeci/ Unsplash

Ovog srpnja Tehnički fakultet u Rijeci dobio je čast ugostiti međunarodnu ljetnu školu na temu analize slike „Summer School on Image Processing“ (SSIP) i to od 08. do 17. srpnja 2021. godine.

To je veliko priznanje za Tehnički fakultet, ali i Rijeku jer se ova, 29. po redu škola, prvi put održava od strane Tehničkog fakulteta u Rijeci i Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost.

Ranijih godina održavana u Austriji, Portugalu, Mađarskoj, Rumunjskoj i Srbiji, škola svake godine  privlači mlade ljude iz cijelog svijeta željnih novih znanja iz područja računalnog vida kao i brojne renomirane predavače – eksperte u tom području.

Studenti nekolicine Europskih sveučilišta, ali i ostali zainteresirani, prisustvovat će predavanjima stručnjaka iz tog područja i u međunarodnim timovima raditi na zanimljivim projektima. Svaki će tim dobiti zadan određen izazovan problem iz stvarnog svijeta, koji će za vrijeme trajanja ljetne škole morati riješiti, uz vođenje mentora, ali i međusobnom suradnjom.

Škola je usmjerena posebice na studente diplomskih i doktorskih studija, a fokus je stavljen na primjenu postupaka analize slike u forenzici i kliničkoj medicini, jer je razvoj sustava za potporu odlučivanju i automatizirano dijagnosticiranje ozljeda i bolesti od izuzetnog značaja za budućnost. Fokus na edukaciju i usavršavanje novih stručnjaka u tom dinamičnom interdisciplinarnom polju rezultirat će novim znanstvenim spoznajama i većom ekspertizom svih involviranih znanstvenika, posebice djelatnika Tehničkog fakulteta, koji naučeno mogu dalje implementirati unutar svojih timova i obrazovnih ustanova.

Potvrđeno je sudjelovanje ukupno 17 predavača, pretežno iz inozemstva (Slovenija, Rumunjska, Srbija, Njemačka, Mađarska, Turska, Austrija i Češka). Neki od njih su i Erich Sorantin s Medical University of Graz, Alexander Bornik s Ludwig Boltzmann Institute for Archaeological Prospection and Virtual Archaeology, Gözde Ünal s Istanbul Technical University i Jiri Matas sa Czech Technical University.

Planirano je da će gotovo svi predavači biti fizički prisutni na mjestu održavanja škole, no bude li se pokazala potreba za držanjem predavanja i mentoriranjem studenata korištenjem alata za udaljenu komunikaciju, sva potrebna infrastruktura bit će osigurana i za takav vid podučavanja.

Tehnički fakultet već 60 godina zna kako se sveobuhvatno znanje postiže tek kombinacijom teorije i prakse pa studenti sve naučeno imaju prilike primijeniti u praksi u brojnim moderno opremljenim laboratorijima. Interakcijom i razmjenom znanja i ideja stvara se poticajna i produktivna atmosfera kao platforma za ostvarivanje novih ideja i suradnji.

„Fakultet, osim što školuje vrhunske stručnjake iz tehničkih znanosti, svojim studentima otvara prostor da istraže svoje potencijale, prošire svoje znanje, razviju nove interese umrežavajući ih s poslovnim sektorom, drugim obrazovnim institucijama i renomiranim stručnjacima, ekspertima u svom području, a SSIP je jedna važna prilika za njihov profesionalni procvat“, rekao je izv. prof. dr. sc. Ivan Štajduhar, suvoditelj Međunarodnog edukativnog programa.

Važno je i napomenuti kako nekoliko europskih sveučilišta priznaje sudjelovanje na SSIP-u kao izborne ECTS bodove na doktorskim studijima.

Krajnji rok prijave je 17. svibnja na službenoj internetskoj stranici https://ssip2021.riteh.hr/apply/, a polaznicima programa ne naplaćuje se kotizacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views