TJEDAN MOBILNOSTI: Zbog lošeg vremena Art molo longo odgođen za subotu 24. rujna

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna s ciljem uvođenja i promicanja održivog prometa te će u Rijeci biti obilježen brojnim aktivnostima koje bude svijest građana o važnosti održivog prometa u urbanim sredinama.

Program su u Rinfu predstavili Karla Mušković, dr. med, Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, Tanja Saulig Brajdić, Odjel za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem te Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja za pravne i kadrovske poslove ispred Lučke uprave Rijeka.

Također, kampanja Rijeka u kretanju koja se održava šestu godinu za redom i ima za cilj podići i ojačati svijest građana o važnosti kretanja za zdravlje pojedinca, spojena je s Europskim tjednom mobilnosti zbog čega su aktivnosti krenule u petak 16. rujna kada se održava akcija „Na posao u tenisicama“.

Za subotu 17. rujna bio je predviđen peti, već tradicionalni Art Molo longo, no on je zbog najavljenog lošeg, kišnog vremena odgođen za subotu 24. Rujna.

Veliki odaziv izlagača i posjetitelja prošlih godina bili su dovoljan razlog za nastavljanje tradicije, a u subotu će se izlagači i posjetitelji na lukobranu družiti od 11:00 do 18:00 sati. Ove godine, jedinstveni sajam umjetnosti u kretanju ugostit će više od pedeset umjetnika i kreativaca koji će samostalno urediti svoj dio najljepše morske šetnice i pokazati umjetničke radove i rukotvorine.

„Zadovoljstvo nam je još jednom podržati ovu akciju koja potiče svijet o važnosti kretanja i promovira najdužu riječku šetnicu kao mjesto poboljšanja kvalitete života te prostor dodatno približava građanima.“, naglasio je Goran Lajnert, pomoćnik ravnatelja za pravne i kadrovske poslove ispred Lučke uprave Rijeka.

europski-tjedan-mobilnosti-letak-copy

I ove godine na lukobranu će biti predstavljena fotografija kao jedinstven umjetnički izričaj, pa će tako uz recentne radove fotografa Rina Gropuzza i Jasne Šikanje s izložbom „Natura Viva“, posjetitelji imati prilike uživati u izložbi Foto Kluba Rijeka, a za posjetitelje je predviđena i Škola disanja koju vodi istaknuta sportašica Melita Adany.

Ali bit će tu i određenih „radosti za nepce“, pa će tako posjetitelji moći uživati i u degustacijama koje pripremaju izlagači zdrave hrane Demetrin zeleni kutak. Za glazbenu podlogu eventa pobrinuti će se dva DJ-a i band Duo Brutalero!

U ponedjeljak, 19. rujna, članovi Eko centra Mladi čuvari okoliša oslikati će autobusno stajalište na Fiumari dok će se u utorak 20. rujna održati svečanost predaje domaćinstva CIVINET mreže gradu Rijeci. Rijeka tako postaje sjedište mreže Hrvatska-Slovenija-Jugoistočna Europa, mreže stotinjak gradova koja se bavi održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima. Prigodno taj dan predviđena su tri predavanja: Ljubljana Zelena Prijestolnica Europe, Uvođenje javnih bicikala u Općini Viškovo te predavanje o CIVINET mreži.

U srijedu 21. rujna biti će posađen novi drvored od 25 komada drveća vrste Paulownia na području Brajdice (od Kazališta do Kontejnerskog terminala).

Centralni dan je svakako četvrtak 22. rujna kada će prilikom obilježavanja „Dana bez automobila“ biti zatvorena ulica Dolac kako bi se sa što većim brojem aktivnosti promoviralo bolju mobilnost i održivi promet. Ulica Dolac u potezu od Strohalove do Barčićeve će tako od 07 do 22 h biti zatvorena za promet i pretvorena u šetnicu na kojoj će se odvijati aktivnosti za sve uzraste. Očekuje nas cjelodnevni glazbeni, zabavni program uz gostovanje DJ-a, bendova i plesnih skupina, ukusna gastro ponuda, sudjelovanje osnovnih i srednjih škola u edukativnim aktivnostima, multimedijalni sadržaj za sve uzraste, kreativne i edukativne radionice, promicanje alternativnih sredstava prijevoza i kretanja u gradu (bicikli, romobili, role…), promicanje sigurnosti u prometu uz HAK, MUP i Autotrolej te promocija CIVINET mreže.

Građani su pozvani da se odazovu na sve najavljene aktivnosti i tako daju svoj doprinos u promociji mobilnosti, zdravog i kvalitetnijeg života u urbanim sredinama.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari