PEDIJATRI SE ZGRAŽALI

Tko je šefica Hoda za život o kojoj svi pričaju? U Rijeci optužena za krađu, zalagala se za liječenje autizma kiselinom

Barbara Brezac Benigar danas je izjavila da su ‘silovane žene koje abortiraju ubojice’. Izvukli smo sve njezine skandale

Barbara Brezac Benigar, organizatorica riječkog Hoda za život, danas je završila u većini medija nakon istupa na N1 televiziji gdje je izjavila, citiramo, “silovane žene koje žele pobaciti su ubojice”, piše Telegram.hr

Ovo nije prvi put da je gospođa postala vijest. O toj vjeroučiteljici i defektologinji izvještava se godinama, otkako se našla pod optužnicom da je kao predstojnica riječke podružnice Centra za autizam zadržala novac koji nije smjela.

OPTUŽBE ZA KRAĐU U CENTRU ZA AUTIZAM

Novi list je primjerice pisao kako je Brezac Benigar sredinom 2015., nepravomoćno osuđena na kaznu zatvora u trajanju devet mjeseci i uvjetno na godinu dana, jer je si je, prema optužnici, zadržala naknadu za mjesečne putne troškove roditelja jednog od štićenika Centra. Međutim, ovu nepravomoćnu presudu ukinuo je viši sud i vratio ju prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

Gospođa se u medijima često spominjala i početkom 2016., kada se pojavio trend navodnog liječenja djece autista otopinom s visokom koncentracijom natrijeva klorita na koji su hitno odgovorili vodeći pedijatri, nazivajući ga izrazito opasnim.

Prema polemičnoj metodi djeci se davalo da piju proizvod koji sadrži 28-postotni natrijev klorit i limunsku kiselinu. Jak spoj, koji se inače koristi u sredstvima za čišćenje, kod djece je izazivao užasne nuspojave, kao što su teški bolovi u trbuhu i želucu, povraćanje te krvave stolice.

‘VIDJELA SAM DA PARAZITI IZLAZE IZ TIJELA’

Mediji su kao jednu od glavnih zagovornica spominjali upravo gospođu Barbaru Brezac Benigar, navodeći kako je takozvani MMS lijek propagirala po Facebooku. RTL je, u prilogu koji je problematizirao pojavu uznemirujuće metode, objavio i njezinu izjavu. Citiramo: “U ovom trenutku smo došli najbliže ideji izlječenja autizma. Ono što je evidentno je da su u tijelu djece zaista paraziti, ja sam to i osobno vidjela i napuštaju tijelo”, poručila je.

Gospođa Brezac Benigar te 2016. godine često je istupala na ovu temu. Primjerice, za Jutarnji list je potvrdila kako je “potaknula neke roditelje da počnu s ovim načinom liječenja jer ih je upoznala s iskustvima i istraživanjima doktorice Kerri Rivere”. Gospođa koju spominje autorica je navodno čudotvorne metode liječenja autizma koju su vodeći znanstvenici prokazali kao šarlatansku.

PEDIJATAR: ‘TA OTOPINA ZAPRAVO JE IZBJELJIVAČ’

RTL je u spomenutom prilogu iz 2016. emitirao izjavu Edgara Glavaša, pedijatra koji je pritom i sam tata autističnog djeteta koji je objasnio kako je ta otopina “zapravo izbjeljivač koji napada kožu, sluzokožu i crijevo te izaziva otok, crvenilo, bol, proljev i povraćanje”.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode izvijestila je kako je Svjetska zdravstvena organizacija dobila prijave o ozbiljnim nuspojavama i to iz više zemalja. Slično upozorenje izdala je i Hrvatska udruga za autizam koja je roditeljima priopćila kako svaka nova metoda liječenja mora imati znanstvene dokaze o učinkovitosti, što ova nikako nije imala.

UPOZORENJE VODEĆEG HRVATSKOG FARMAKOLOGA

Nakon što su mediji problematizirali njezine istupe, Brezac Benigar očitovala se ovako: “Nikada nisam provodila CD protokol s nijednim djetetom! To je postupak koji mogu raditi roditelji ili skrbnici djece, a ne osoba koja provodi rehabilitaciju”. Nitko je međutim nije ni optuživao da je “provodila sporni protokol”. Izvještavalo se da je ona poticala roditelje da to čine, čime se i sama hvalila.

Za sporni protokol liječenja koji je reklamirala po društvenim mrežama izjavljivala je kako je “preko DORH-a dokazano da klor dioksid u liječenju nema nikakve štetnosti po ljudski organizam niti kada bi se koristio u tri puta većim količinama od propisanih”.

Međutim, vodeći hrvatski farmakolog, dr. Igor Francetić, za Provjereno Nove TV 2016. je kazao kako je riječ “o iznimno agresivnoj i otrovnoj kemikaliji koja, ako se proguta, može teško oštetiti sluznicu”. U istom razdoblju stigla su i spomenuta upozorenja nadležnih institucija, podsjeća Telegram.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari