KOMENTAR MAME JEDNOG ŠKOLARCA

RODITELJI OGORČENI: Otvaraju škole uz preporuku da djecu ne šaljemo u škole! Tko je tu lud?

Photo: PIXSELL

Čini se da dobra epidemiološka slika ima snagu izmamiti ljude na ulice i plaže, pa čak i napuniti liste čekanja frizerima u njihovim knjigama, ali očito nema snagu djecu vratiti u škole.

Roditelji su s pravom ljuti na sve. Mnogi od njih, saznajemo od većeg broja roditelja, nisu sigurni kakav će prihvat imati njihovo dijete a informacije koje su dobili sasvim su šture i općenite. Na e-mail naše redakcije danas je stiglo pismo ogorčene majke jednog osnovnoškolca koji bi 11. svibnja ponovno trebao krenuti u školu.

Kao roditelj koji se mora odlučiti o slanju djeteta u školu najkasnije do srijede obraćam vam se  jer vidim da škole nisu niti najmanje svjesne da mnogi roditelji više nemaju opcija, godišnjih odmora, neplaćenih dopusta ili razumijevanja klijenata za krnji i polovični rad od kuće dok s drugom rukom pomažu djeci oko zadaće, te da mjere otvaranja sve većeg broja djelatnosti pritišću iz dana u dan.

Dakle vjerujem da ovo pišem u ime mnogih roditelja čije bi dijete trebalo odnosno ne bi trebalo u ponedjeljak krenuti u školu. Naime dopisi koji nam dolaze iz škola u najmanju su ruku obeshrabrujući i sugestivni da se roditelj snađe kako god, ali da je zadnje rješenje da dijete pošalje u školu.

Namjera je da se u školi 11.05. pojavi čim manji broj djece

Naglašeno je na više mjesta da možda neće biti moguće osigurati istu učiteljicu i kako se neki učitelji moraju radi vlastitog zdravlja čuvati od infekcije. Uz brojna upozorenja, odmah se primjećuje, nigdje se ne navodi kako će i u slučaju da neki drugi učitelj preuzme razred vašeg djeteta biti riječ o stručnoj i za to obrazovanoj osobi te da će ista dati sve od sebe da se djeca osjećaju sigurno i da cijeli proces protekne u najboljem mogućem ozračju? Ne, takve ohrabrujuće i podržavajuće riječi ne sadrže školski dopisi a također se ne govori o mjerama sigurnosti kao nečemu u što bi roditelj trebao imati puno povjerenje, kao što je priprema i dostava hrane do učionice, nego radije kao o mnoštvu problema i prepreka koje će škola uz mnogo napora i truda, u atmosferi paranoje i opreza riješiti na uštrb normalne dnevne rutine vašeg djeteta. Namjera je da se u školi 11.05. pojavi čim manji broj djece, pa čak i ako su to djeca zaposlenih roditelja, jer se škole ne osjećaju spremnima za nešto što su se trebale potiho i čvrsto pripremati od prvog dana uvođenja mjera.

O čemu sve roditelji moraju razmisliti u kratkom roku od 48 sati?

Prije svega, prvi dojam oko povjerenja za povratak djeteta u ustanovu gradi se kroz komunikaciju sa školom ili posredno s drugim roditeljima kroz Viber grupe i slične kanale, a na ovom su polju svi jednako nesigurni, ukočeni i nespremni da zauzmu stav. Čekalo se tako do zadnjeg trena na odluku Ministarstva ali se u međuvremenu nije anketiralo roditelje. Osnivači su šutjeli a svi su skupa priželjkivali da ne moraju otvoriti škole. Epidemiološka slika govorila je drugačije i škole su se morale otvoriti. Točka je to prelamanja s vlastitim dojmovima o ovome ili onome i povratka u stvarnost. A stvarnost znači žonglirati s mnoštvom teških odluka, privatnih i poslovnih. Zašto bi učitelji bili izuzeti iz ovog aspekta naše egzistencije, koja je sve samo ne jednostavna u današnjem trenutku? Zašto baš oni naglašavaju roditeljima da se boje zaraze ili smatraju da su rizični radi vlastite zdravstvene situacije? Zašto je ta kompleksnost bivanja u postpandemijskom društvu rezervirana baš samo za škole i one koji rade s djecom, dok smo spremni zatvarati oči da je to nešto s čime se svatko do nas suočava u ovom tranzicijskom periodu koji nas ima dovesti do neke nove normalnosti?

Da zaključim; Otvaraju se škole uz preporuku da se djeca u škole ne šalju i uz izjavu ministrice Divjak kako bi ona svoje dijete poslala. Bravo svi!

Ime i prezime poznato je redakciji, a čitateljica je zatražila da ostane anonimna. Vas drage čitateljice i čitatelji pozivamo da iznesete svoje mišljenje kroz jedan od ponuđenih odgovora u našoj anketi. Rezultate ćemo objaviti u jednom od idućih tekstova, a više je nego očito da će ih do ponedjeljka biti još.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari