TKO SU VOLONTERI GODINE? Istaknuti volonteri i volonterke s područja županije i grada dobili nagrade

Foto: Grad Rijeka

Volonterstvo je jedan od najsnažnijih elemenata koji doprinose razvoju i oblikovanju demokratskih promjena i socijalnoj koheziji u svakom društvu.

Volonteri pomažu drugima i ukazuju na probleme i potrebe oko nas. Kako bismo zahvalili iznimnim pojedinkama i pojedincima koji dobrovoljno, bez naknade, ostavljaju svoj otisak srca u životima drugih i naše zajednice, obilježavamo 5.12. – Međunarodni dan volontera. Međunarodni dan volontera proglasila je generalna skupština UN-a, 1985. godine.

Tim povodom, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom, nagradila je istaknute volonterke i volontere s područja županije i grada. Dodjelom nagrada izrazili smo priznanje volonterima koji su uložili svoje vrijeme, trud, znanje i vještine za dobrobit i razvoj zajednice.

Nagrađene volonterke i volonteri s područja grada Rijeke su Sandra Mrkalj (Udruga za promicanje dobrobiti djece „Portić“), Emina Jusufspahić (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci), Tomislav Baran (Matica umirovljenika grada Rijeke).

S područja Primorsko – goranske županije nagrađeni su Tina Babić (Gradska knjižnica Rijeka), Dino Ilić (Centar tehničke kulture Rijeka) te Kristina Ribarić (Udruga za djecu i mlade „Kocka“, Rab).

U ime Grada Rijeka nagrade je uručio zamjenik gradonačelnika, gospodin Marko Filipović dok je gospođa Marina Medarić zamjenica primorsko – goranskog župana, uručila nagrade volonterima s područja PGŽ-a.

????????????????????????????????????????????????

Osim priznanja ovim iznimnim pojedincima, važno je dio pažnje pridati i organizacijama koje volonterima omogućuju smislen angažman. Dodjelom nagrade za organizatora volontiranja želimo promovirati važnost kvalitetnih volonterskih programa te izraziti priznanje organizacijama koje, u cilju pružanja kvalitetnije usluge svojim korisnicima, uključuju volontere u svoj rad. Nagrađene organizacije su Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka te udruge Ri Rock i SOS telefon – grad Rijeka.

Uz nagrade, dodijeljena su i pohvale Udruge SMART – Volonterskog centra Rijeka. Pohvale su uručene Svetozaru Kovačeviću (Udruga umirovljenika i starijih osoba Kastav), Sanji Štajdohar (Gradska knjižnica Rijeka), Lovorki Pandur (Dom za odrasle osobe Turnić, Rijeka), Jeleni Martinčić (Udruga Ri Rock), Mireli Pašić (SOS telefon – grad Rijeka), Jasmini Bijelić (SOS telefon – grad Rijeka), Jadranki Brozičević i Tamari Stojković (Centar za participaciju žena u društvenom životu) te Boćarskom klubu osoba s invaliditetom “Pulac”.

Svim volonterima i volonterkama čestitamo Međunarodni dan volontera! Posebno ćemo se osvrnuti na sve one koji su se uključili u pomoć izbjeglicama koje prolaze kroz našu zemlju. Sretni smo što u Europi imamo slobodu izbora volonterskog angažmana za one vrijednosti u koje kao građani vjerujemo. Volonterski angažman velikog broja građana nije samo promijenio i spasio živote izbjeglica, već je i promijenio stavove naših sugrađana. Solidarnost i poštivanje ljudskih prava, vrijednosti na kojima se Europa temelji, upravo žive i ostvaruju volonteri kroz svoju predanost i uključivanje. Hvala svima!

UKRATKO O NAGRAĐENIM VOLONTERKAMA I VOLONTERIMA

Nagrađeni grad Rijeka

EMINA JUSUFSPAHIĆ – nominirana je ispred Odjela za podršku žrtvama i svjedocima, Županijskog suda u Rijeci. Uz volontiranje u Odjelu za podršku žrtvama i svjedocima gdje je pružala podršku i davala praktične informacije žrtvama, svjedocima i njihovoj pratnji, volontirala je i u Socijalnoj samoposluzi „Kruh sv. Elizabete“ na prikupljanju i podjeli hrane. Emina je izvrstan primjer volonterke koju odlikuje ustrajnost, empatija, odgovornost i velika želja kako pomoći drugima tako i timu u kojem radi. Iako je umirovljenica iznimno je aktivna i na sve prepreke gleda kao na nove izazove koje entuzijastično i bez imalo straha savladava.

SANDRA MRKALJ – nominirana je ispred Udruge za promicanje dobrobiti djece „Portić“.
Svojim dugogodišnjim i predanim volontiranjem pridonijela je ponajprije održavanju projekta „Pripovjedač/ica priča za laku noć u Dječjoj bolnici Kantrida“, te se pokazala i kao izvrstan mentor novim tetama i barbama pričalicama. Volontiranje na ovom projektu emocionalno je vrlo zahtjevno što Sandri nije predstavljalo prepreku, osim pričanja priča ona im donosi edukativne i didaktičke materijale i igre koje je sama osmislila. Djeca izrazito pozitivno reagiraju na njen dolazak te rado provode vrijeme s njom što uvelike olakšava boravak u bolnici i djeci i roditeljima.

TOMISLAV BARAN – nominiran je ispred Matice umirovljenika grada Rijeke. Angažiran je kao predsjednik Kluba umirovljenika Krimeje, a ujedno je i volonter u izvršnom timu Matice umirovljenika Rijeka. Značajan doprinos ima u povezivanju i zajedničkoj suradnji s drugim organizacijama te zalaganju za prava umirovljenika. Uz pisanje članaka i prenošenja svog informatičkog znanja, zalagao se i za mogućnost održavanja tjelovježbi za članove te pokretanja raznih aktivnosti. Bez obzira na godine ima nepresušnu želju i volju za stjecanjem novih znanja, ispunjavanjem slobodnog vremena te motiviranjem ostalih članova da slijede njegov primjer.

Nagrađeni Primorsko-goranska županija

DINO ILIĆ – nominiran je ispred Centra tehničke kulture Rijeka. Dino je mlada osoba koja se ističe svojim volonterskim iskustvom i doprinosom. Volonterski je uključen u razne kampanje, projekte i programe. Kvalitetan je predavač na radionicama koje polaze korisnici svih životnih dobi te se rado vraćaju i odazivaju na nove, ocjenjujući njegove radionice visokim ocjenama. Niti studentske obveze niti mjesto stanovanja izvan grada ga ne sprječavaju da svoje obveze obavi uspješno, samostalno i kvalitetno.

KRISTINA RIBARIĆ – nominirana je ispred Udruge za djecu i mlade „Kocka“. Jedna od osnivačica i predsjednica Udruge te koordinatorica volontera u istoj. Njen volonterski rad u Udruzi pokriva više područja od poslova organizacije, koordinacije volontera, vođenje radionica te provođenje suradnje s drugim institucijama i udrugama. Kristina se ističe volontiranjem u više domena, svojim angažmanom je mnoge potakla na sudjelovanje, promicanje kulture volontiranja i podizanje opće kvalitete života na otoku Rabu.

TINA BABIĆ – nominirana je ispred Gradske knjižnice Rijeka. Ističe se predanošću, spremnošću da uskoči kad zatreba i odradi posao kako treba. Tinin volonterski rad je vidljiv kroz više aktivnosti: pripremanje i vođenje čitateljskih raspravi, čitateljskih i komunikacijskih radionica s djecom s posebnim potrebama te rad s članovima čitateljskog kluba. Posebno se ističe njen volonterski angažman na projektu Biblioklub, koji obuhvaća 7 goranskih škola i dvije područne te 9 čitateljskih klubova, a pokriva ih Županijski bibliobus. Svojim učešćem na ovom projektu kao i na ostalim programskim aktivnostima uvelike je pridonijela boljoj kvaliteti rada Knjižnice.

NAGRAĐENE ORGANIZACIJE

EKONOMSKA ŠKOLA MIJE MIRKOVIĆA RIJEKA – VOLONTERSKI KLUB „VITAMIN V“

Volonterski klub je osnovan početkom školske godine 2013./2014 te je privukao veliki broj zainteresiranih učenika volontera. Misija Volonterskog kluba je organiziranje akcija, promicanje volonterstva u školi te osmišljavanje kvalitetnog, kreativnog i društveno korisnog vremena mladih. Učenici u Volonterskom klubu kvalitetno i organizirano provode svoje slobodno vrijeme. Uče se raznim vještinama, razvijaju svoje sposobnosti kao i osobnu odgovornost te odgovornost za zajednicu u kojoj žive. Pomagajući potrebitima razvijaju empatiju za druge. Kroz Volonterski klub provedeno je niz akcija kako unutar tako i izvan ustanove. Koordinatorice učenike uključuju u određene školske i izvanškolske aktivnosti te ih tako uče planiranju, organizaciji i provedbi, izradi prezentacija,plakata i letaka korištenjem raznih programa. Među istaknutijim se ističe korištenje QR kodova za promociju škole i Volonterskog kluba te informiranje sugrađana o tome što su QR kodovi i kako ih koristiti.

UDRUGA RI ROCK

Misija Udruge je putem glazbeno – scenskih događanja i glazbenih edukacija potaknuti afirmaciju alternativnog nekomercijalnog glazbenog stvaralaštva i unaprjeđenje životnih vještina i sposobnosti djece i mladih na području Primorsko – goranske županije. Uključivanjem mladih u glazbenu kulturu kao proizvođača i sukreatora kulturnih aktivnosti potiče se razvoj inovativnih projekata i programa u zajednici. Specifičnost volonterskih programa Udruge leži upravo u činjenici da mladi djeluju kao samostalni inicijatori projektnih i programskih ideja kao i novih volonterskih programa. Osnovne aktivnosti Udruge su glazbeni program, poticanje samoorganizacije i aktivnog sudjelovanja mladih u kulturnom i društvenom životu zajednice te razvojni program.

SOS TELEFON –GRAD RIJEKA

SOS telefon – grad Rijeka je nevladina organizacija za pomoć žrtvama nasilja i drugim osobama u kriznim situacijama, koja djeluje od 1991. godine. Cilj Udruge je pružanje psihosocijalne pomoći i podrške, edukacija, prevencija, senzibilizacija javnosti te razvoj volonterstva. Većina volonterskog rada u udruzi odnosi se na rad volontera na SOS telefonskoj liniji pomoći za žrtve nasilja dok su ostale aktivnosti provođenje radionica za mlade, savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji kao i pomoć u organizaciji i sudjelovanje na različitim aktivnostima i edukacijama. Zbog takve naravi posla, svi volonteri prolaze obvezne edukacije, grupne i individualne intervizije te pojedine aktivnosti kako bi unaprjeđivali svoje znanje i vještine, a korisnicima pružili što adekvatniju pomoć i podršku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari