KOMADINA: Sve što su županije dobile od ovlasti, bolje su radile od države

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina sudjelovao je u Zagrebu na susretu s poduzetnicima u organizaciji HUP-a pod nazivom “Lokalna uprava – kočnica ili razvoj poduzetništva”.

Cilj susreta bio je raspraviti o eventulanoj reformi lokalne samouprave te, među ostalim, odgovoriti na pitanja je li sadašnja teritorijalna struktura od 565 jedinica lokalne uprave prepreka ili poticaj razvoju.

U svojem obraćanju župan Komadina je rekao da cijela Europa ima trodiobu vlasti na središnju, regionalnu i lokalnu razinu. Danas u Hrvatskoj svatko tko manje zna o gradu, općini i županiji, taj bi, smatra Komadina, više ukidao.

“Od 2000. godine do danas povećao se stupanj centralizacije u Hrvatskoj. Jedno vrijeme smo imali 12 posto udjela javnih prihoda gradova, općina i županije, sad smo negdje oko 9 posto. Što znači da svaki zakon uvodi veće starateljstvo države. Mi formalno imamo ustroj i to je kao decentralizirana država, međutim županije nemaju dovoljno ovlasti i nemaju dovoljno sredstava, nemaju niti jedan pravi zakonski izvorni prihod, mi dijelimo dio prihoda poreza na dohodak s državom, a sve što su županije dobile od ovlasti, bolje su radile od države“, smatra župan. Od kada smo dobili građevinske dozvole, izdajemo ih brže, bolje i kvalitetnije od države, od kad smo dobili legalizaciju, radimo je bolje od države, od kada smo dobili zdravstvo bolje upravljamo bolnicama, od kad smo dobili školstvo bolje upravljamo sa školama”, rekao je Komadina te naglasio kako je pobornik decentralizacije, odnosno regionalizacije.

Komadina je upozorio da bi ukidanje gradova, općina moglo dovesti do iseljavanja stanovništva iz manjih sredina.

“Želimo Hrvatsku napučenu ljudima, a za to su potrebna radna mjesta”, poručio je Komadina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari