UČESTALE PRIJETEĆE PORUKE

TKO TO PRIJETI UBOJSTVOM RIJEČKOM UMJETNIKU? Gnjusni grafit osvanuo danas u Krešimirovoj ulici

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki umjetnik Nemanja Cvijanović svojom je umjetničkom instalacijom na Riječkom neboderu probudio zle duhove u našem gradu za koje smo mislili kako pripadaju davnoj prošlosti.

Umjetnička instalacija u obliku zvijezde petokrake koja je na Riječki neboder postavljena prošlog mjeseca uzburkala je emocije i izazvala podjele stanovništa grada na Rječini, prije svega na društvenim mrežama. No, zadnjih tjedana prisutan je i govor mržnje u obliku grafita po riječkim fasadama, a koji su upućeni riječkom umjetniku.

Nakon par grafita u podnožju Riječkog nebodera “Nemanja od…i!” te prijetnje političaru Nikoli Ivanišu na Zametu, danas je u Krešimirovoj ulici osvanuo novi gnjusni grafit nacionalističkog sadržaja s prijetnjom ubojstvom. Nepoznati počinitelj sprejem je napisao: “Nemanja Srbine presudit ćemo ti!”. Zanimljivo je kako je uz sve grafite nacrtan znak Armade kao potpis. Prijeti li to možda neka radikalna struja unutar navijačke skupine ubojstvom Nemanji Cvijanoviću? Ili si je potpisom neki delikvent pokušao dati “legitimitet”?!

Podsjetimo, umjetnička instalacija pod nazivom “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” označava skulpturu u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Umjetnička intervencija je postavljena na dan kada je 1943. godine nakon kapitulacije Italije, Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) donijelo odluku o povratku Rijeke Hrvatskoj.

Međutim, mnogi građani su spomenutu umjetničku instalaciju doživjeli kao osobnu provokaciju i reagirali uglavnom preko društvenih mreža komentarima u kojima je bilo prisutno i govora mržnje. No, sankcioniranje govora mržnje na elektronskim medijima još nije zaživjelo u praksi za razliku od ovakvih prijetećih poruka u javnom prostoru koje uz spomenuto predstavljaju i uništavanje javne imovine.

Hoće li reagirati nadležni organi te pronaći i procesuirati počinitelja ostaje nam tek za vidjeti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari