„TORPEDO SE VRATIO KUĆI“ U Rijeku stigao najstariji originalni torpedo iz 1875. godine

U kompletu s torpedom je i tehnička knjiga iz 1900. godine u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi i sadrži sve podatke o proizvodnji i isporukama

U bivšem željezničkom skladištu na Žabici, danas prostoru Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke , predstavljen je novi muzejski eksponat – repni dio riječkog torpeda br. 146 s motorom, proizveden 1875. godine. Grad Rijeka ovaj je torpedo otkupio od norveškog ponuditelja po izuzetno povoljnoj cijeni od 50 tisuća eura i zbirku upotpunio jedinstvenim primjerkom torpeda, koji je, unatoč činjenici da je stariji od 140 godina, iznimno dobro očuvan, prenose mrežne stranice Grada Rijeke. U kompletu s torpedom je i tehnička knjiga iz 1900. godine u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi i sadrži sve podatke o proizvodnji i isporukama.

Torpedo se vratio kući i time smo izuzetno zadovoljni jer se vratio u grad u kojem je izumljen, konstruiran, proizveden i prodan na tržište – kazao je gradonačelnik

Predstavljanju novog eksponata prisustvovali su gradonačelnik Vojko Obersnel, ravnateljica Direkcije za očuvanje i zaštitu kulturnih dobara Odjela za kulturu Grada Rijeke Nikolina Radić Štivić, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, voditeljica Tehničke zbirke Muzeja grada Rijeke Deborah Pustišek Antić i stručni suradnik Muzeja grada Rijeke satnik Goran Pernjek.

Dubrović: Izuzetno vrijedan eksponat

Predstavljajući novi eksponat, najstariji torpedo u zbirci, E. Dubrović je kazao kako je riječ o repnom dijelu torpeda broj 146 iz prve serije torpeda namijenjenih prodaji, a proizvedenih 1875. godine u Rijeci. Ova se serija s određenim unapređenjima prodavala do 1888. godine.

– Riječ je o čudom preostalom primjerku, jedinstvenom i izuzetno vrijednom eksponatu za našu zbirku, najstarijem torpedu koji se vratio kući – naglasio je Dubrović.

Tehnička zbirka Muzeja grada Rijeke najmlađa je zbirka koja se počela oblikovati prije deset godina kao rezultat ambicije muzejskih stručnjaka i vanjskih suradnika, vrsnih poznavaoca torpeda i njegove povijesti .

– Zahvaljujući prvoj izložbi na temu torpeda 2010. godine u muzejski je fundus ušlo više desetaka predmeta iz bivše tvornice Torpedo, a isticanjem značaja proizvodnje torpeda i upornim istraživanjem i prikupljanjem građe zbirka se upotpunjuje pa je tako nabavljen i ovaj eksponat – kazala je D. Pustišek – Antić.

Predstavljanje novog eksponata – repnog dijela torpeda

Govoreći o torpedu 146 s Brotherhoodovim trocilindričim motorom G. Pernjak istaknuo je kako su , prema podacima tvornice torpeda WASS u Livornu, nekadašnje riječke podružnice, Kraljevina Norveška i Švedska naručile 1875. godine pedeset riječkih torpeda koja su im bila isporučena 12. srpnja 1876. godine.

– Bila je to tek druga isporuka iz Rijeke, odmah nakon one za Francusku. Torpeda su Norvežani koristili u pomorskoj bitci kod tvrđave Oscarsborg u kojoj su porazili njemačku krstaricu Blucher 1940. godine. Riječ je o torpedima od serijskog broja 122 do 170 – pojasnio je Pernjak.

Obersnel: Torpedo se vratio kući

– Torpedo se vratio kući i time smo izuzetno zadovoljni jer se vratio u grad u kojem je izumljen, konstruiran, proizveden i prodan na tržište – kazao je gradonačelnikk Obersnel dodajući kako sada imamo originalni primjerak torpeda iz prvih serija proizvodnje.

Iako je, nastavio je gradonačelnik, postupak nabave ovog primjerka trajao duže vremena, ispalo je da je lakše nabaviti torpedo iz Norveške nego iz Splita gdje se čuva torpedo br. 888 iz 1879. godine.

– No, nismo odustali da se sva ostala torpeda vrate u Rijeku, u Zbirku Muzeja grada Rijeke, a nismo odustali ni od ideje da se uz angažman Lučke uprave i nadležnog Ministarstva rekonstruira lansirna rampa čime bi se zaokružila priča o torpedu kao vrijednom dijelu riječke industrijske baštine – poručio je Obersnel.

Tehnička knjiga iz 1900. godine u kojoj su prikazani dijelovi torpeda i lansirne cijevi

Podsjećajući na potrebu očuvanja velikog tehničkog dostignuća, izuma torpeda koji je Rijeku stavio na prvo mjesto u svijetu, gradonačelnik Obersnel kazao je kako projekt EPK otvara mogućnost da se Tehnička zbirka Muzeja grada Rijeke i torpeda predstave kao turistička atrakcija izrasla iz priče o očuvanju industrijske baštine Rijeke, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

– Mi zaista imamo što reći i pokazati našim gostima – kazao je gradonačelnik Obersnel.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views