NAJVEĆI KASTAVSKI BLAGDAN

TRADICIJA SE MORA ODRŽATI: Iako je Bela nedeja otkazana, Kastav ipak proslavio svoj najveći blagdan

Tradicionalnim Pozdravom Beloj nedeji u Aleji velikana, odličnim koncertom u čast Ivanu Matetiću Ronjgovu i dvjema izložbama, proslavljen je najveći kastavski blagdan

Kastav je proslavio Belu nedeju! U nedjelju, 4. listopada, s početkom u 12 sati u Aleji velikana u Kastvu održan je tradicionalni Pozdrav Beloj nedeji uz prigodni govor gradonačelnika Mateja Mostarca i nastupe Glazbenog društva Spinčići, KUD-a Učka, sopilaša KUD-a Sv. Juraj iz Krasa, Doriana Rubeše i Svena Sušnja.

Nakon toga, održan je odličan koncert u organizaciji Udruge Kanat – Kastav, u suradnji s Hrvatskim društvom skladatelja, a posvećen jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja dvadesetog stoljeća – Ivanu Matetiću Ronjgovemu – i to u prigodi njegove ovogodišnje 140. obljetnice rođenja i 60. obljetnice smrti.

Svoj veliki doprinos očuvanju i promicanju skladateljevog opusa, temeljenog na jedinstvenom narodnom blagu našeg zavičaja, dat će zborovi i vokalni sastavi Kastavštine: Mješoviti vokalni ansambl Kanat – Kastav, Muška klapa Kastav, Ženska klapa Kastav i Ženski pjevački zbor KUD-a Učka – Matulji. Članovi KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, sopci Damjan Šamanić i Edi Salkanović.

U gradu su povodom Bele nedeje otvorene izložbe Saše Jantoleka, u njegovom ateljeu, i Željana Pavića u crkvi Sv. Trojice i ateljeu. Izložbe se mogu razgledati tijekom cijelog tjedna.

U ponedjeljak, 5. listopada, s početkom u 10 sati u restoranu hotela Kukuriku održat će se stručna radionica »Med-i-teran z’ Kastva« u organizaciji Hrvatske udruge senzornih analitičara meda, Pčelarske udruge Kastav te Udruženja pčelarskih udruga PGŽ-a, a pod pokroviteljstvom Udruge Belica i Grada Kastva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari