NASTUPI NACIONALNIH MANJINA

: Folklornim programom u HKD-u završio još jedan Porto Etno festival!

Bogatim folklornim programom u kojem je nastupio dio zajednica nacionalnih manjina koje žive i djeluju u Rijeci, u subotu 3. listopada 2020.g. završio je četvrti Porto Etno festival, koji se održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Unatoč tome što je s trga ispred Građevinske škole zbog lošeg vremena preseljen u Hrvatski kulturni dom na Sušaku, program nije izgubio na čari. Dapače, brojna je publika aplauzima nagrađivala folkloraše, koji se svojim pjesmama i plesovima već tradicionalno Riječanima i svim zainteresiranim gostima ponosno predstavljaju.

Velike aplauze ove su godine zaslužili: Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ, Matica Slovačka RijekaBošnjačka nacionalna zajednica, Češka Beseda RijekaNacionalna zajednica Crnogoraca RijekaDruštvo Rusina i Ukrajinaca  „Kaljina“Zajednica Srba Rijeka, Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH“ RijekaZajednica Talijana Rijeka i Opatija Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“.

Nakon završetka folklornog programa, okupljeni su večer završili također u dobrom raspoloženju, u atriju HKD-a, gdje ih je zabavljao sjajan DJ-duo Hormonika Balkanika iz Rijeke.

Podsjetimo, okosnicu Porto Etno festivala, na kojem su ove godine nastupili i LADO Electro, Božo Vrećo, Porto Etno orkestar, Če na na, če bo bo i Veja te na kojem su se mogli kušati raznovrsni etno-zalogajčići, predstavljaju etno glazba i gastronomija zemalja čije manjine djeluju u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Također, nađe se tu i ostala svjetska glazba i gastronomija, uslijed sve intenzivnijih migracijskih gibanja. Porto etno uzima najbolje od kulture i prirode i pretvara to u začin kojim daje novi okus Rijeci, čime stvara nove prostore za međusobna druženja, solidarnost i toleranciju.

Porto Etno organizirao je HKD na Sušaku pod čijom će se paskom održati i dogodine. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder KuHarmonija, a u programu su sudjelovali: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari