ZANIMLJIVA PROCESIJA

Tradicijska zavjetna procesija Rapski križi uvrštena na Listu zaštićenih kulturnih dobara

Novo nematerijalno kulturno dobro „Tradicijska zavjetna procesija Rapski križi“ upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Riječ je o višestoljetnoj procesiji koja se u kontinuitetu od 11. stoljeća odvija u gradu Rabu, a pridružena joj je pobožnost zavjetnoj ikoni Gospi Rapskoj čiji su početci zavjeta zabilježeni u prvoj polovici 16. stoljeća.

U procesiji sudjeluju vjernici svih sedam župa na otoku – iz Barbata, Banjola, Mundanija, Kampora, Supetarske Drage, Lopara i grada Raba koji svake posljednje nedjelje u mjesecu travnju kreću iz svojih župa moleći i pjevajući pobožne pjesme predvođeni križem do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje se održava sveta misa zahvalnica.

Procesije se međusobno razlikuju po zastavama svetaca zaštitnika župa, molitvama i pobožnoj pjesmi, po detaljima na narodnoj nošnji i načinom na koji se mladom pšenicom, vinovom lozom i cvijećem kiti procesijski župni križ. Svečanost se obilježava i kampananjem ili nuncijanjem, svečanim zvonjenjem sa zvonika rapskih crkava i kićenjem prozora kuća pokraj kojih procesija prolazi.

Uvrštavanjem procesije na Listu zaštićenih kulturnih dobara potvrda je višestoljetnom uspješnom održavanju običaja kojim se doprinosi očuvanju identiteta cjelokupne zajednice otoka Raba.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari