TRAŽI SE NOVI „DRAGULJ“: Najavljen novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais

Novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais započet će 18. travnja javnom objavom natječaja

Na konferenciji za novinare održanoj u Središnjem odjelu Filodrammatica Gradske knjižnice Rijeka najavljen je novi ciklus Književne nagrade Drago Gervais koji će započeti 18. travnja javnom objavom natječaja.

Početak potrage za novim dobitnicima nagrade najavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković te Lea Lazzarich kao predsjednica Kulturnog vijeća za knjigu i nakladništvo Grada Rijeke.

Pročelnik Šarar usmjerio se je na značaj koji nagrada ima za grad i to na dva nivoa – nacionalnom i lokalnom. U lokalnom smislu Književna nagrada Drago Gervais kontinuirano od 1962. godine valorizira i potiče stvaralaštvo na čakavskom narječju što je izrazita vrijednost u današnjoj Europi. S druge pak strane,

“Gervais” kroz nagrađivanje radova koji pred povjerenstvo dolazi iza “vela neznanja” traži i nove talente čime se čuva objektivnost i podiže umjetnička kvaliteta. Raritet je na nacionalnoj mapi postojanje ovakve nagrade koja potiče i valorizira čistu umjetnost i kreativnost“, naglasio je Šarar posebno istaknuvši da će podrška Grada Rijeke ostati kontinuirana.

Lea Lazzarich prisutne novinare upoznala je s formalnim propozicijama i opisom Književne nagrade Drago Gervais.

“Grad Rijeka dodjeljuje književnu nagradu Drago Gervais za iznimna postignuća na području književnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje u dvije kategorije – za najbolje neobjavljeno književno djelo (roman, zbirka pjesama, zbirka novela, drama i drugo) te za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja hrvatskog jezika. Nagrada se dodjeljuje autoru književnog djela. Nagrada se, u obje kategorije, sastoji od novčane nagrade (u svakoj kategoriji 20.000 kn neto) i posebnog priznanja. U kategoriji neobjavljenog književnog djela, pored novčane nagrade i posebnog priznanja, autoru pripada pravo na objavljivanje književnog djela na teret proračunskih sredstava Grada Rijeke. Prava autora u vezi s objavljivanjem nagrađenog književnog djela reguliraju se posebnim ugovorom s Gradskom knjižnicom Rijeka. Ako je nagrađeno književno djelo rad više autora, svakom nagrađenom autoru dodjeljuje se posebno priznanje, a iznos novčane nagrade dijeli se na jednake dijelove”, zaključila je Lazzarich.

Natječaj se tradicionalno objavljuje na rođendan Drage Gervaisa 18. travnja, pa će tako biti i ove godine. Rok za predaju radova je 31. svibnja 2017. Rezultati natječaja bit će objavljeni 30. rujna 2017. na web-stranici Grada Rijeke.

Niko Cvjetković se je osvrnuo na ulogu Gradske knjižnice Rijeka u procesu.

“Knjižnici je prije svega čast što može provoditi dodjelu nagrade tako značajnog autora kao što je Gervais. Iako je izbor prosudbenog povjerenstva, a potom izdavački zadatak složen, slojevit i dugotrajan, rezultati su na kraju uvijek vrijedni spominjanja i čuvanja”, istaknuo je Cvjetković.

Naposljetku prisutnima je i predstavljeno posljednje pobjedničko djelo iz ciklusa održanog 2015. godine, a to je rad „nakon povlačenja mora na kopnu će ostati samo dvodihalice i bunkeri Envera Hoxhe“ autora Sebastijana Antonija Kukavice, a uradak su predstavili urednik Aleksandar Mijatović, predstavnica dizajnerskog studija Cipmann Martina Čip te sam autor.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari