PODIJELILE ISKUSTVA RADA U POLICIJI

TRI ŽENE, TRI PRIČE Marija, Davorka i Tea jake su uzdanice Policijske uprave primorsko-goranske

FOTO: PU primorsko - goranska

Svoja iskustva o tome kako je biti žena u policiji, odnosno ovoj Policijskoj upravi podijelile su Marija, Davorka i Tea

Danas se u svijetu obilježava Međunarodni dan žena – dan je kada se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a od 1975. godine se obilježava kao Međunarodni dan žena.

U Policijskoj upravi primorsko-goranskoj od ukupnog broja svih djelatnika, njih oko 40 % su žene. Svoja iskustva o tome kako je biti žena u policiji, odnosno ovoj Policijskoj upravi podijelile su Marija, Davorka i Tea.

Marija

Marija je policijska službenica u Postaji prometne policije Rijeka, gdje obavlja poslove šefa smjene policijske postaje. U srpnju ove godine obilježit će 29 godina rada u policiji.

Svoj put započela je radom u nekadašnjoj II. policijskoj postaji na Zametu u Rijeci kao policijska službenica temeljne policije gdje je radila devet godina. Nakon toga odlazi u Postaju granične policije Rupa gdje je radila 18 godina, a nešto više od godine dana je na sadašnjem radnom mjestu.

Marija kaže da voli svoj posao upravo zato što je dinamičan, zanimljiv i svaki dan je drugačiji. Bez obzira na težinu i odgovornost posla te rad u turnusima dobro usklađuje poslove i privatne obveze te je ponosna majka 24-godišnjeg sina.

Davorka

Davorka je upravna referentica u Sektoru za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, također ove godine puni 29 godina staža.

Neko vrijeme je radila na poslovima daktilografa, a zadnjih 16 godina obavlja poslove upravnog referenta, odnosno radi na šalteru.

Davorka kaže da voli svoj posao, a da ga radi profesionalno i odgovorno dokazuje Spomenica domovinske zahvalnosti, koju joj je 2022. godine za časnu i uzornu službu dodijelio predsjednik Republike Hrvatske. Majka je troje odrasle djece te kad ne radi vrijeme provodi s obitelji i u šetnji sa psom.

Tea

Tea je policijska službenica u Policijskoj postaji Crikvenica gdje obavlja poslove očevida prometnih nesreća, a u ljetnom periodu i poslove prometnog motocikliste. Policijsku akademiju je završila 2019. godine, a ove godine obilježit će četiri godine rada u policiji. Kaže da je cijeli život u sportu pa je školujući se ipak odlučila da je ovo put kojim želi ići i vjeruje da nije pogriješila.

Po dolasku u policije dvije je godine obavljala je poslove temeljne policije, zatim je dobila radno mjesto prometnog motocikliste, a od listopada 2023. godine kada je završila tečaj za obavljanje očevida prometnih nesreća radi u prometnoj ophodnji.

Unatoč tome što je policijski posao vrlo dinamičan i često nepredvidiv, pronađe vrijeme za uživanje i odmor. Tea je i dobitnica godišnje nagrade za spašavanje utopljenika iz mora na području Crikvenice.

Na pitanje što bi poručile mladim djevojkama koje razmišljaju da li postati policajke sve tri složno odgovaraju da ukoliko vole dinamiku, izazove te vole rad s ljudima i pomaganje, kao i rad s građanima na upravnim poslovima, policija je pravo mjesto za njih.

Tea, kao najmlađa policajka kaže: ”Meni osobno je školovanje na Policijskoj akademiji svakako bio jedan lijep period života uz brojna poznanstva, prijatelje, kolege i uspomene za cijeli život. Zadovoljna sam s dosadašnjim iskustvom i svime naučenim te isto tako sa svojim nadređenima koji su uvijek tu za pomoći kao i kolege s kojima radim. To vam onda svakako daje jednu sigurnost za rast i napredak.”

Policijska uprava primorsko-goranska svim ženama čestita Međunarodni dan žena! Čestitkama se pridružuje i redakcija Riportala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari