U TIMU PETNAESTAK STUDENATA

Od njih strepi konkurencija: Upoznajte riječke studente koji grade katamaran s kojim idu u Monako

U riječkom timu ima petnaestak studenata. Od njih strepi i konkurencija koja mahom ima i stotinjak članova na natjecanjima i koja ulaže puno više novca

Riječki studenti brodostrojarstva već godinama grade plovila s kojima odnose vrijedne svjetske nagrade.

RTL-u su predstavili električni katamaran kojim će se u srpnju natjecati u Monaku. U pet godina napravili su četiri plovila, a sada grade električni katamaran koji će imati i solarni pogon. Na natjecanju u Monaku pravilo je da u utrci što efikasnije iskoriste električnu energiju.

“Imamo elektrosustav i imamo zadani kapacitet baterije, deset kilovat sati. Moramo proizvesti takav sistem da možemo što ekonomičnije iskoristit pohranjenu energiju. Cilj nam je da napravimo što veću udaljenost, što veći broj krugova na natjecanju, da bismo u samom poretku na kraju bili bolji”, priča Matija Šarić, student brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Trenutno rade kalupe za trupove. “Svrha je da površina dobije određene karakteristike, kako bi se sljedeći sloj boje dobro nanio”, objašnjava Tino Načinović, student brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

Brodovi se inače ne grade od prirodnih materijala, no njihov će biti baš takav. Već su dobili poziv iz jedne tvrtke koja na njihovom katamaranu želi na napraviti istraživanje za veće brodove.

“Eksperimentiramo s biokompozitnim materijalima, koji su razgradivi, nadamo se dobiti što manju masu sa zadovoljavajućom čvrstoćom broda. Mi smo među prvima koji rade ovakve primjene na malim brodovima te će se vidjeti mogu li se primijeniti na većim plovilima”, kaže Aleksandar Banjanin, student brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

S malim plovilima prošli su brojna natjecanja. “Nagradu Princa Alberta za tim s najboljim budžetom, odnosno najvećom iskorištivoću budžeta, dobili smo 2021 godine. Prošle godine, u drugoj kategoriji smo osvojili četvrto mjesto u ukupnom poretku. Ove godine ćemo pokušati nastupiti u obje kategorije”, pojašnjava Ljubomir Podzer, mentor na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

U riječkom timu je inače petnaestak studenata. Od njih strepi i konkurencija koja mahom ima i stotinjak članova na natjecanjima i koja ulaže puno više novca. No oni imaju ono što se novcem ne može kupiti – znanje i spretnost kojima će u Monaku, sigurni smo, pobijediti, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari