TRSAT: Poznati književnik Goran Vojnović gostuje u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici Rijeka

Čitatelje je intrigirao drugom knjigom Jugoslavija, moja domovina, a na Trsatu će se posebno osvrnuti na svoj najnoviji roman Smokva, intrigantnu obiteljsku sagu

Goran Vojnović, autor koji svojim pisanjem diže prašinu od 2008., gostuje 23. listopada u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka (prizemlje Dvorane mladosti/Trg Viktora Bubnja 1).

Autora pamtimo već od prvog romana Čefuri raus!, čitatelje je dvostruko intrigirao drugom knjigom Jugoslavija, moja domovina, a na Trsatu će se posebno osvrnuti na svoj najnoviji roman Smokva, intrigantnu obiteljsku sagu o tri generacije jedne obitelji koje žive tri velike ljubavi u tri nesretna braka i intimnu priču o ljubavi i slobodi. Smokva na novi način preispituje autoru već dragu temu, pripadanje i nasljeđe, kojom se ovoga puta poigravao i jezično, mijenjajući govor likova kako bi odrazio različita razdoblja njihovih života.

Sam Vojnović odrastao je u ljubljanskom predgrađu Fužine, kojeg se sjeća kao izrazito multikulturalne zajednice u kojoj je susretao susjede iz najrazličitijih obiteljskih i kulturnih sredina, što je svakako ostavilo jak dojam na njega. Iako se njegove Fužine znaju nazivati “getom”, u jednom je trenutku u tom predgrađu živio slovenski ministar kulture – tako da sve treba uzeti sa zrncem soli.

Osim temama svojih romana i iskrenom pisanju o jugoslavenskom identitetu (i identitetima), Vojnović se na književnoj sceni ističe i svojim pristupom pisanju o tome kako sveobuhvatni događaji utječu na živote običnih ljudi, ukazujući na neprekidnu isprepletenost onoga što smatramo pitanjem politike i onoga što je osobno i individualno u svakom pojedinačnom životu.

Proslavio se i kao scenarist, prvenstveno za filmove po vlastitim literarnim predlošcima, te je njegov prvi roman nastao kao nedovršeni filmski scenarij. Dobitnik je čak tri Kresnikove nagrade za romane (2009., 2013. i 2017.), kao i Prešerenove nagrade.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari