TVRTKO JAKOVINA U RIJECI: “Rijeka ljubomorno čuva vrijednosti stvorene nakon Drugog svjetskog rata”

U Gradskoj vijećnici grada Rijeke održano je javno predavanje povjesničara Tvrtka Jakovine simboličnog naziva „Pobjeda grada koji teče“.

Jakovina, povjesničar svjetske povijesti održao je jednosatno predavanje o globalnim okolnostima i važnim zbivanjima koja su utjecala na tijek i konačan rasplet Drugog svjetskog rata te oslobođenja Rijeke 03. svibnja 1945. godine.

Predavanje se odvilo u sklopu programa „Slobodna Rijeka“ koje povodom skorašnje 74. obljetnice dana oslobođenja Rijeke od fašizma. Uz prisustvo gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela te njegovih zamjenika Marka Filipovića i Nikole Ivaniša, predavanje su prigodnim riječima započeli predsjednik SABA PGŽ Dinko Tamarut te predstavnica Povijesnog društva Rijeka Maja Polić.

Jakovina je predavanje započeo ilustrirajući razmjere ljudskog stradanja kroz više od šest godina jednog od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva, u kojem je živote izgubilo ukupno više od 65 milijuna ljudi, od kojeg velika većina, čak oko 80% njih, predstavlja civilne žrtve.

 

Kao najkraći i faktografski najtočniji opis Drugog svjetskog rata, Jakovina je kazao „To je rat u kojem su nacisti ubijali kineske i sovjetske civile“, čemu je prethodilo razdoblje u kojem je nacistička Hitlerova Njemačka osvojila niz državnih teritorija bez značajnog otpora, počevši s Poljskom, Danskom, Nizozemskom i Luksemburgom, da bi naposljetku osvojila i Kraljevinu Jugoslaviju, pri čemu se nacistički imperij prostirao na teritorij veći od današnje Europske unije.

Predstavivši odnose snaga, u kojima je koalicija nacističke Njemačke sa 80-ak milijuna stanovnika te fašističke Mussolinijeve Italije s njih 50-tak, 1941. napala Sovjetski savez sa svojih 220 milijuna stanovnika, Jakovina je kazao kako je vodstvo Sila osovine svojim vojno iracionalnim odlukama, koje su bile temeljene na lošoj analizi postojećeg stanja, kompromitiralo vlastite šanse za pobjedu što je naposljetku i dovelo do toga da je 75% od broja poginulih nacističkih vojnika stradalo na istočnom frontu.

Upravo ove okolnosti su utjecale na dugotrajnost i teškoću borbi na ovim prostorima, gdje je Narodno-oslobodilački pokret porazio naciste i njihove kolaboracioniste te se svrstao na pobjedničku stranu u Drugom svjetskom ratu.

Jakovina je zaključio kako osiguranje od budućih ratova treba tražiti u aktivnom dijalogu među neistomišljenicima te ukazao na potrebu inzistiranja na vrijednostima i institucijama stvorenih nakon Drugog svjetskog rata, osobito istaknuvši kako je međunarodna integracija manjih i siromašnijih država ključna da bi se zaustavilo ponavljanje one povijesti koju karakterizira teror nad manjinama i slabijima.

U nastavku ovotjednog programa „Slobodna Rijeka“, očekuje nas bogat program zbivanja, posebno na sam 3. svibnja kada će se održati tematske tribine, izložbe i koncerti.

Organizatori programa su Grad Rijeka, TD Rijeka 2020, Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke, Savez antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, Povijesno društvo Rijeka i Zaklada Friedrich Ebert.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari