ORGANIZIRANA JE I EDUKACIJA

U ACI marini Cres postavljena Morska škovacera: Pogledajte što to znači za očuvanje čistoće mora

ACI je implementirao sveobuhvatno tehnološko rješenje u svrhu brige za očuvanje čistoće mora i priobalja u jednoj od najznačajnijih nautičkih luka na sjevernom Jadranu

Najveći lanac marina na Mediteranu i regionalni predvodnik u nautičkom turizmu, ACI d.d., realizirao je još jedno tehnološko rješenje čiji je cilj zaštita mora i priobalja.

U jednoj od najznačajnijih marina na sjevernom Jadranu i nositeljici prestižnih pet sidara implementiran je uređaj pod nazivom Morska škovacera, čime je nastavljena duga tradicija brige o moru, kao najvažnijem prirodnom resursu Republike Hrvatske.

Organizirana je i edukacija djelatnika ACI marine Cres

Riječ je o tehnološkom rješenju u obliku plutajuće kante za smeće koji kontinuirano filtrira morsku vodu, skupljajući pritom plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine te koji posljedično sprječava otpad da otpluta na otvoreno more ili padne na dno gdje može naštetiti morskoj flori i fauni.

Povodom implementacije Morske škovacere organizirana je i edukacija djelatnika ACI marine Cres o korištenju uređaja kako bi isti mogao odmah biti pušten u uporabu i počeo aktivno služiti smanjenju količina toksičnih tvari u moru creske marine.

ACI u sklopu čitavog svog sustava kontinuirano implementira visokotehnološka rješenja koja imaju za cilj unaprijediti gospodarenje morem i priobaljem te ga učiniti sofisticiranijim, suvremenijim i učinkovitijim za zaštitu okoliša.

Sve ACI marine provode poslovni model zaštite okoliša i kontinuiranog ekološkog obrazovanja svojih djelatnika, koji kroz svoj rad svakodnevno brinu o prirodnim resursima marine.

Uređaj u prosjeku prikupi do 1,5 kg plutajućeg otpada na dan

Na tragu održavanja visokog standarda čistoće mora, u ACI marinu Cres je postavljena Morska škovacera – uređaj koji u prosjeku prikupi do 1,5 kg plutajućeg otpada na dan. Time ne doprinosi samo čistoći mora i podmorja, već i kvaliteti života lokalne zajednice – uvelike smanjujući količinu mikroplastike i ostalih toksičnih tvari u ribi koju naposljetku ljudi konzumiraju.

Nabavu uređaja provelo je lokalno komunalno poduzeće Komunalne usluge Cres Lošinj d.o.o. u suradnji sa Županijskom lučkom upravom Cres, a uređaj je financiran putem Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, kroz FLAG Natječaj za Mjeru 2.1. Očuvanje okoliša i poticanje na održivo upravljanje prirodnim resursima.

Nakon godine dana sakupljanja plutajućeg otpada na području Županijske lučke uprave Cres, uređaj će nastaviti s radom na novoj lokaciji u ACI marini Cres.

Djelatnicima ACI marine Cres edukaciju o korištenju uređaja održao je Danijel Brnić, voditelj projekta u Otočnoj razvojnoj agenciji (OTRA), dok im je tehničku edukaciju o korištenju defibrilatora Lifepak CR2 AED, koji će od sada biti na raspolaganju u marini, održao Mario Mikulan.

Uz njih kao edukatore te gradonačelnika grada Cresa, Marina Gregorovića i direktora ACI marine Cres, Alana Šepuku kao domaćine, događanju je prisustvovala i Eliana Zec Solina, voditeljica FLAG-a „Vela vrata“.

ACI marina Cres s razlogom je nositeljica prestižnih pet sidara

„ACI marina Cres s razlogom je nositeljica prestižnih pet sidara, što ujedno znači i da je pod visokim turističkim pritiskom kao jedna od najvažnijih luka nautičkog turizma u ovom dijelu Jadrana. Morska škovacera uvelike će nam pomoći da našu marinu održimo čistom, urednom i sigurnom za morski svijet, kako na zadovoljstvo naših gostiju, tako i za nasljeđe budućim generacijama.

Ovaj uređaj još je jedna od usluga koje čine dodanu vrijednost ACI marine Cres, uz sve usluge koje već od ranije imamo u marini za naše goste. Implementacija Morske škovacere uvelike će utjecati i na kvalitetu života lokalne zajednice, jer će iz mora prikupljati znatnu količinu otpada. Ovim iskorakom još smo jednom pokazali koliko uspješno surađujemo s lokalnom zajednicom na ovom području, a Morska škovacera samo je dio dugogodišnje kvalitetne suradnje“, poručio je Alan Šepuka, direktor ACI marine Cres.

Priznanja za ACI

Koliko su akcije u svrhu očuvanja prirodnih dobara važne za ACI možda najbolje govore i priznanja koja ACI marine s ponosom dobivaju iz godine u godinu. Riječ je o prepoznatljivim Plavim zastavama, međunarodno priznatim pokazateljima iznimne čistoće mora i okoliša, a koje se ponosno viju u gotovo svim ACI marinama diljem Jadrana, a predstavljaju i odgovorno gospodarenje pomorskim dobrom.

Također, signaliziraju održivi razvoj turističke ponude i samog turizma, koji se prema njima kao pokazateljima temelji na visokoj kakvoći usluge, kristalnoj čistoći mora, obale, ali i opremljenosti marina, kao i njihovoj uređenosti.

„Mi ekologiju živimo. Naši gosti su ovdje prvenstveno jer vole očuvano more, očuvani okoliš i nešto što je autentično, a bez toga Cres ne bi bio Cres. Upravo iz tog razloga Cresu je važna nova tehnologija, kakvu i ovdje implementiramo. Županijska lučka uprava već je bila udomitelj morske škovacere, ali promatrajući i analizirajući rad ovog uređaja, zaključili smo da bi primjerenija lokacija za njenu primjenu bila upravo ACI marina Cres, gdje je ponton s kojeg se njome lakše upravlja. Bitno je da ona ostaje u Cresu, njena funkcija se izvršava – ona prikuplja otpad, a mi ga potom možemo analizirati, a možda i otkriti kako ga prevenirati. Marina je jedan sustav koji pruža višu razinu usluge gostima i implementacija ove Morske škovacere zasigurno će doprinijeti jednoj lijepoj slici koju ova ACI marina šalje“, istaknuo je Marin Gregorović, gradonačelnik grada Cresa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari