DANAS ODRŽANA RADIONICA

Galerija | U Rijeci predstavljene nove prilike mogućnosti financiranja iz EU fondova

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je u Rijeci informativnu radionicu o natječajima koji slijede iz EU programskog razdoblja 2021. – 2027. na čijem su se početku prisutnima obratili resorni ministar Šime Erlić, župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Na današnjem događanju predstavljamo mogućnosti ulaganja svim dionicima iz javnog i privatnog sektora koji su zainteresirani za europske fondove, i to na način da im prenesemo informacije o načinu pripreme i provedbe europskih projekata, izjavio je ministar Erlić te dodao kako je na području PGŽ realizirano nešto više od 900 milijuna eura projekata iz EU fondova, a na području Rijeke oko 500 milijuna.

Pred nama je nova financijska omotnica s dvostruko većim iznosom sredstava i očekujemo čitav niz novih investicija, prije svega iz područja energetske učinkovitosti, zaštite okoliša, digitalizacije i obnovljivih izvora energije, zaključio je ministar Erlić.

Primorsko-goranska županija je među uspješnijim županijama u Hrvatskoj po pitanju povlačenja sredstava iz Europske unije, kako iz pretpristupnih, tako i iz strukturnih fondova. Ono što vidimo kao priliku za poboljšanje je indeksacija razvijenosti zbog koje nam često ne prolaze projekti, budući da smo razvijeniji od drugih. Pozdravljam inicijativu da se za otoke priprema poseban program financiranja, ali smatram i da bi za brdsko-planinska područja država trebala na sebe preuzeti vlastitu financijsku komponentu, kazao je tom prilikom župan Komadina.

Rijeka je na najbolji način iskoristila proteklo financijsko razdoblje, a putem ITU mehanizma i drugih projekata smo uključeni i u razdoblje do 2027. godine. Pomno pratimo realizaciju projekata koji su u tijeku, a pripremamo i nove projekte koji čine život naših sugrađana boljim, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Nakon uvodnog djela konferencije, župan i ministar sa suradnicima su održali radni sastanak u sjedištu Primorsko-goranske županije na kojem se razgovaralo o projektima koje PGŽ priprema za financijsko razdoblje do 2027. godine.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari