U Čabru otvoren uzgojni centar “Tetrijeb” s namjerom očuvanja goranske divlje ptice

Foto: tetrijebgluhan.wordpress

Župan Zlatko Komadina i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak otvorili su Srednjoeuropski uzgojni centar “Tetrijeb” u Čabru.

Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik Grada Čabra Kristijan Rajšel te predsjednik Lovačkog saveza PGŽ Josip Malnar kao i glavni pokretač projekta predsjednik Udruge “Tetrijeb” dr.sc Ivica Križ, koji je izrazio zadovoljstvo što je završen ovaj veliki projekt u koji su mnogi bili uključeni.

Foto: PGŽ

“Europa je za sada samo prepoznala ovaj projekt, dosadašnje financiranje je samo domaće, snagama Primorsko-goranske županije , naših donatora i razumijevanjem Lovačkog saveza”, rekao je župan Zlatko Komadina i dodao da je PGŽ po biljnim, životinjskim vrstama i prirodnoj baštini najbogatija regija u ovom dijelu Europe i želimo zaštiti našu prirodu od izumiranja.

“Napravili smo Centar za posjetitelje u Belom, radimo Centar za velike zvijeri i evo ovdje za tetrijeba gluhana. Želimo očuvati naše životinjske vrste ali ih staviti i u funkciju turizma i znanosti”, rekao je župan.

Dečak je istaknuo kako tetrijeb nije lovna divljač u Hrvatskoj.

“Mi ga pokušavamo revitalizirati i zato je ova inicijativa prihvaćena od strane svih lovaca u Hrvatskoj a poglavito u Hrvatskom lovačkom savezu. Dok je nas i pomoći PGŽ, koja je svjesna vrijednosti koju ćemo unijeti u naša lovišta, poglavito u Gorski kotar mi ćemo podržavati sve ovakve vrijedne projekte”, naglasio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza.

Ova je projekt  započet 2014. godine, uključivao je niz aktivnosti od nabavke višeslojnog inkubatora, instalacije nadzorno upravljačkog sustava, do uspostave suradnje s Veterinarskim i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvom zaštite prirode i energetike.

Kruna projekta je dovršetak izgradnje velike volijere dimenzija 72mx72mx4-8m visine za podivljavanje uzgojenih jedinki tetrijeba gluhana na predjelu Farjevog laza kod Tršća. Volijera je opremljena automatskim hranilicama i video nadzorom kako bi bez prisutnosti čovjeka omogućila pripremu ptica za samostalan život. Osim repopulacije tetrijeba gluhana projekt ima za cilj obogatiti turističku ponudu Gorskog kotara, ponudom sadržaja fotolova.

Sam uzgoj tetrijeba gluhana, strogo zaštićene zavičajne divlje vrste ptice, Udruga za zaštitu životinja “Tetrijeb” iz Prezida pokrenula je 2012. godine kada je nabavila matično jato – dva mužjaka i tri ženke i izgradila dvije volijere za uzgoj ptica u Prezidu.

Primorsko-goranska županija za projekt izgradnje Srednjoeuropskog uzgojnog centra “Tetrijeb” izdvojila je 652.200,00 kn, dok su dodatnu potporu projektu osigurali Grad Čabar, Lovački savez PGŽ i Hrvatski lovački savez.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari