U Čavlima mještani prijavili onečišćenje zraka! Krive klesarsku radionicu

Procedura mjerenja onečišćenja zraka počet će uoči Uskrsa

Građani mjesta Čavle su zbog navodnog onečišćenja zraka podnijeli prijavu protiv klesarske radionice Monolit na Čavlima.

Obrt za obradu, rezanje i oblikovanje kamena je, prema iskazima brojnih građana, prouzročio onečišćenje zraka koje može narušiti zdravlje ljudi, kvalitetu življenja i štetno djelovati na okoliš.

Nastavni zavod za javno zdravstvo provest će procjenu onečišćenja zraka u trajanju od godinu dana kako bi se utvrdilo koje se čestice nalaze u zraku i jesu li opasne.

Sama prijava ne znači da postoji i onečišćenje, ali je razvidno kako građanima nešto ipak smeta. Procedura mjerenja će početi uoči Uskrsa.

Općinska načelnica Ivana Cvitan Pavić je temeljem Zahtjeva Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike donijela službenu Odluku o mjerenjima posebne namjene 13. veljače 2020. godine, tako da će se mjerenja odvijati i tijekom 2021. godine.

Ako se mjerenjem utvrdi prekomjerna onečišćenost zraka, a ispostavi se da je onečišćivač klesarija Monolit, klesarija će snositi troškove mjerenja.

Službeni dokument možete pogledati OVDJE.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari