EVO DETALJA

U četvrtak će se održati Dan otvorenih vrata Klinike za tumore

Organizatori: Klinika za tumore KBC-a Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine, Udruga Srce za nju (koordinator)

Svaka 8. žena će tijekom života oboljeti od raka dojke. Budući da je izlječivost raka dojke u ranom stadiju preko 90%, ključ uspješnog liječenja i izlječenja je upravo u ranom otkrivanju.

Povodom obilježavanja mjeseca borbe protiv raka dojke, na Klinici za tumore KBC-a Rijeka, u četvrtak, 26. listopada 2023. od 10 do 18 sati održat će se Dan otvorenih vrata s brojnim preventivnim i edukativnim aktivnostima, namijenjenih zainteresiranim građanima.

Aktivnosti zajednički osmišljavaju i realiziraju Klinika za tumore KBC-a Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci, Koordinacija liječnika hrvatske obiteljske medicine (KoHoM), Udruga Srce za nju (koordinatora).

Cilj ove akcije je podići svjesnost o važnosti prevencije i ranog otkrivanja raka dojke i omogućiti svim zainteresiranim građanima da putem radionica, od tima stručnjaka, dobiju relevantne informacije o raku dojke, prepoznavanju simptoma, ispravnom izvođenju samopregleda dojki, životnoj dobi u kojoj treba započeti s ultrazvučnim i mamografskim pregledom, povišenim čimbenicima rizika, zdravim životnim navikama te ulozi obiteljskih liječnika u prevenciji i selekcioniranju osoba povišenog rizika za rak dojke.

U sklopu Dana otvorenih vrata Klinika za tumore u suradnji s drugim bolničkim klinikama i zavodima 26. listopada (četvrtak) za osobe s rizičnim čimbenicima za razvoj bolesti osigurava termine za mamografski pregled, ultrazvuk dojki i ginekološki pregled.

Rizične čimbenike procijenit će liječnici specijalisti KBC-a Rijeka, uključeni u program, na radionicama koje će se istoga dana održavati u Dnevnom boravku za pacijente Klinike za tumore, u turnusima od 10.00 do 12.00 sati, zatim od 13.00 do 15.00 sati te od 16.00 do 18.00 sati.

U suradnji s Klinikom za ginekologiju osigurat će se savjetovanje i preventivni pregledi za žene s pozitivnom obiteljskom anamnezom i povišenim rizikom za obolijevanje od nasljednog oblika raka dojke i jajnika.

Udruga Srce za nju koordinira program i volonteri ove udruge primat će telefonskim putem narudžbe od ponedjeljka, 23. listopada 2023. do srijede, 25. listopada za preventivne preglede zainteresiranih osoba koje nisu obuhvaćene Nacionalnim screening programom.

Kontakt broj telefona za narudžbe je 095 391 22 42 od 18 do 20 sati.

Prema incidenciji, rak dojke je na prvom mjestu kod žena u Hrvatskoj i svijetu, a u Hrvatskoj zauzima drugo mjesto prema mortalitetu, iza raka pluća. Zabrinjavajući je trend porasta incidencije kod mlađih žena koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom probira za rano otkrivanja raka dojke. Poznat je podatak da od raka dojke najčešće obolijevaju žene starije od 50 godina koje su ujedno obuhvaćene screening programom.

Većina osoba prosječnog je rizika za obolijevanje od raka dojke, no izdvaja se populacija povišenog rizika, koji se odnosi na postojanja obiteljske anamneze raka dojke. Rizik za rak dojke je udvostručen za ženu čija majka, sestra ili kćer imaju ili su imale rak dojke, posebno u mlađoj životnoj dobi, ispod 50. godine života, u odnosu na žene koje nemaju pozitivnu obiteljsku anamnezu. Međutim mnoge žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu nikada ne obole od raka.

Također, nasljedni oblik raka dojke, koji se pojavljuje u oko 10-15% slučajeva i povezan je s nasljednom mutacijom u genima, najčešće BRCA 1 i 2, koji se promijenjeni prenose unutar obitelji, značajno povećava cjeloživotni rizik od obolijevanja od raka dojke i jajnika kod žena za čak 70 %. Takve osobe trebaju započeti s preventivnim pregledima u ranijoj životnoj dobi u odnosu na one prosječnog rizika.

Važno je imati na umu da od raka dojke obolijevaju i muškarci, kod kojih je to rijetka bolest, i čini oko 1% svih slučajeva raka dojke, no neophodna je svjesnost o njenom postojanju i potrebi za obradom svake sumnjive promjene u tkivu dojke kod muškaraca.

”Pozivamo Vas da nam se pridružite, i da preuzmemo odgovornost za vlastito zdravlje” priopćili su iz KBC-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari