,,NOVI PUT''

U četvrtak će se održati online tribina za stručnjake koji rade s beskućnicima ili osobama u riziku beskućništva

U četvrtak, 24. veljače od 13 do 15,30 sati u sklopu EU projekta „Novi put“ održat će se online tribina posvećena stručnjacima koji direktno ili indirektno rade s beskućnicima ili osobama u riziku beskućništva.

Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, u partnerstvu s dva postojeća riječka prihvatilišta Udruge „Oaza“ i Franjevačkog svjetovnog reda Trsat „Ruže sv. Franje“ te Centra za socijalnu skrb Rijeka, u 2020. godini započeo je provedbu inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika „Novi put“.

Sredstva za Projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna u potpunosti su osigurana kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I.“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Trajanje projekta je 24 mjeseca i trenutno smo u fazi provođenja posljednje trećine projekta.

Ovaj projekt usmjeren je na resocijalizaciju beskućnika u svim aspektima njihovog života koji će im omogućiti lakši pristup socijalnim uslugama, pružanje psihosocijalne podrške, lakše snalaženje na tržištu rada i među propisima koji reguliraju njihova razna prava i obveze.

Pored navedenih aktivnosti unutar ovog Projekta predviđeno je osnaživanje stručnjaka koji rade s ovom kategorijom građana kao i razmjena iskustava u radu s ciljem pronalaska najkvalitetnijeg modela pristupa ovoj skupini građana.

Jedna od aktivnosti projekta je i njegova promocija, suradnja stručnjaka te informiranje javnosti putem javne tribine.

Tribina održana u prosincu bila je posvećena korisnicima – beskućnicima ili osobama u riziku beskućništva, dok je ova posvećena stručnjacima koji direktno ili indirektno rade s korisnicima koji su beskućnici ili osobama u riziku beskućništva.

Tribina će se održati u četvrtak, 24. veljače 2022. godine od 13 do 15,30 sati na Zoom platformi putem sljedeće poveznice: https://zoom.us/j/99913008054?pwd=Y3NvM0pxZ2VIenNnUnM5b0djVTh4QT09 (Meeting ID: 999 1300 8054, Passcode: 641827).

Projekt „Novi put“ naglašava važnost integracije beskućnika u društvo

Projekt „Novi put“ usmjeren je na resocijalizaciju beskućnika u svim aspektima njihovog života, a ciljem omogućavanja lakšeg pristupa socijalnim uslugama, pružanja psihosocijalne podrške, lakšeg snalaženja na tržištu rada i među propisima koji reguliraju njihova razna prava i obveze.

S ciljem socijalizacije beskućnika u sklopu nužnog smještaja u veljači 2021. godine je otvoren Centar za podršku beskućnicima. Osim što je beskućnicima omogućen lakši pristup socijalnim uslugama, u sklopu prostora ponuđene su i druge aktivnosti usmjerene boljoj društvenoj i socijalnoj integraciji korisnika, od edukacijskih radionica i predavanja do prostora za pisanje školskih zadaća.

Beskućništvo je po svojoj težini i složenosti spada u sam vrh socijalnih problema. FEANTSA (Eur. savez organizacija koje rade s beskućnicima) je razvila tipologiju beskućništva, prema kojoj se definiraju osnovni oblici – bez krova nad glavom, bez stana/kuće, nesigurno i neadekvatno stanovanje.

VIDEO DANA:

Navedeno povećava broj evidentiranih beskućnika u RH na više tisuća građana koji nisu na ulici, ali borave u nedostojnim uvjetima.

Na području Grada Rijeke, trenutno djeluju dva prihvatilišta – Prihvatilište Udruge Oaza i Ruže sv Franje koji godišnje zbrinjavaju oko 100 različitih korisnika. Osim navedenog, Grad Rijeka provodi Odluku o davanju nužnih smještaja na korištenje što podrazumijeva korištenje stambenih jedinica na 3 lokacije, a korisnicima je na raspolaganju 180 stambenih jedinica za oko 400 osoba.

Iako postoji organizirana skrb za beskućnike i dalje postoji praksa i tendencija k „udomljavanju“ beskućnika u privremene smještaje, dok se i dalje premalo radi na njihovoj integraciji.

Beskućnici su Zakonom o socijalnoj skrbi definirani kao korisnici socijalne skrbi, no socijalne usluge, naročito one u širom smislu, za ovu populaciju su relativno nerazvijene, te se i prihvatilišta i objekti nužnog smještaja pretvaraju u stalni smještaj. Iskustva zaposlenih ukazuju na potrebu za zapošljavanjem dodatnog kadra, ističu visoku izloženost profesionalnom stresu te potrebu dodatne edukacije i supervizije. Značajan problem predstavljaju i stigmatizirajući stavovi prema beskućnicima i nedovoljna osviještenost javnosti koja smatra da je beskućništvo nepoželjan socijalni problem i želi da ga se riješi, dok u isto vrijeme stigmatizira beskućnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari