NEMA BIJEGA OD NAMETA

Video | Felix je u Rijeku došao iz Nizozemske. Tom profesoru, da shvati kako Hrvatska funkcionira, trebala bi predavanja!

Felix je u Rijeku došao iz Nizozemske. Tom profesoru, da shvati kako Hrvatska funkcionira, trebala bi predavanja!

Porezna se nakon nekoliko godina sjetila utjerivati porezni dug od naših gastarbajtera. Zato smo ispitali strance na radu kod nas i svi govore identično

Od Hrvatske možete pobjeći ali od poreza ne možete. To bi trebao biti slogan Porezne uprave koja se nakon nekoliko godina sjetila utjerivati porezni dug od naših gastarbajtera.

Iako su po međunarodnom ugovoru sada porezni obveznici zemalja Europske unije, ako su još uvijek rezidenti u Hrvatskoj, moraju platiti razliku poreza ako je porez u njihovim zemljama manji nego u Hrvatskoj.

Ali kako ih godinama nitko za to nije pitao mnogima su se skupili golemi iznosi, pogotovo obrtnicima, nekima prijeti i oduzimanje imovine. Digla se velika drama i galama, pa smo provjerili kakva je obrnuta situacija, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Više pogledajte u video prilogu RTL-a:

 

Ida Balen ispitala je koliki i čiji porez plaćaju jedna Slovakinja, Nizozemac i Grk koji žive i rade u Hrvatskoj i nemaju hrvatsko državljanstvo.

Daniela je u Rijeku doselila iz Slovačke. Godinama joj je tamo trajna adresa, ali na nju ne dolaze obavijesti o poreznom dugu. Je li bilo problema s papirima i je li Slovačka što od nje tražila?

“Slovačka od mene ništa nije tražila. Ja sam se ovdje došla prijavit, dobila sam privremeni boravak i morala sam čekat pet godina da dobijem trajni. Uvijek mi je trajni bio tamo i ništa nisu od mene tražili. Samo se sjećam kad se plaća smeće i to, znam da me mama tražila, kao, daj mi samo izjavu da ti ne živiš na ovoj adresi da ne bi ni to plaćali”, kazala je Daniela Đuzel.

“S 19 godina sam odselila u Češku, tamo sam bila 13 godina, tamo mi je baš bio radni odnos i još kad sam živjela u Hrvatskoj jer sam ja došla ovdje, a porodiljni mi je bio do 4. godine djece, znači ja sam ovdje živjela i dobivala sam novac iz Češke”, dodala je.

Kao i Daniela, Felix Wensveen je u Rijeku iz Nizozemske došao zbog ljubavi. Na Medicinskom fakultetu je profesor, ali da shvati način na koji Hrvatska funkcionira  i samom bi mu trebala predavanja.

“Nešto sam čuo, mislim da to ide preko države, svatko ima svoje kalkulacije. Ne znam sad kako EU gleda na takve stvari, jer to je sve spojeno sad. Meni se čini logično da platiš porez gdje imaš (prebivalište), a ne po državljanstvu”, kazao je.

On u Nizozemskoj ne mora plaćati porez. Ali morao bi kada bi posjedovao bogatstvo.

“Ako tu radiš u Hrvatskoj, plaćaš tu porez. Ako nemaš tamo neki stan ili veliki novac, onda ne trebaš platit porez u Nizozemskoj. Ja sam se baš registrirao, živio sam u nekom gradu, tamo sam se ispisao i sad sam registriran tamo u Haagu da sam Nizozemac u inozemstvu i onda tamo više ne plaćam”, kazao je Felix.

Slično je u cijeloj Europskoj uniji. Alexandrous Goulakos iz Grčke javio se kako bi kazao:

“Od 2022. porezni sam obveznik u Hrvatskoj, plaćam porez ovdje. Ali za period preseljenja, još nije konačno gdje ću morati plaćati porez.”

No svi oni odavde ne žele otići. A zašto? Nabrajati bi, kažu, mogli do sutra.

“Zagreb je kao mali Beč. Ali, ljudi su puno ljubazniji, mediteranskog mentaliteta i otvorena srca”, kazao je Goulakos.

“Ja volim sve. Kultura, hrana, savršeno, priroda je jako lijepa. Tako da sam zahvalan što mogu tu biti”, opisao je svoje motive Wensveen.

Neke mane?

“Ne znam riječ ‘mana’. Nešto što je loše, negativno? Neke stvari su slabije regulirane nego što sam navikao u Nizozemskoj. Tamo sve ima svoje pravilo i svi prate sve. Tu moraš se malo snać kako što.”

Kamo god otišli Hrvatska ih prati pa su stotine tisuća Hrvata u svoje sandučiće dobili razglednice iz Porezne uprave. Naših sugovornika nitko se nije sjetio. Na njihovu sreću, izvještava Ida Balen za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari