SUSRET S NOVINARIMA

U četvrtak sjednica Županijske skupštine PGŽ, na dnevnom redu prijedlog proračuna za 2023. godinu, kao i rebalans ovogodišnjeg proračuna

Primorsko-goranska županija rasporedila je Vatrogasnoj zajednici PGŽ 345.875,00 kuna za izradu glavnog projekta logističkog skladišta i nadstrešnice u sklopu Centra za obuku interventnih službi PGŽ u Šapjanama, izvijestila je zamjenica župana Marina Medarić na redovitom susretu s novinarima. 

Centar u Šapjanama prostire se na prostoru od oko 15.700 m2 i namijenjen je za uvježbavanje i obuku operativnih snaga iz sustava civilne zaštite. Do 2022. godine u Centar je ukupno uloženo oko 8,5 milijuna kuna, od čega 4,8 milijuna kuna iz proračuna Primorsko-goranske županije.

PGŽ će dodijeliti i ukupno 80.000,00 kuna za provedbu manifestacija u cilju održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, i to Općini Čavle za „Grobnički frankopanski advent“, Gradu Čabar za „Dan dvorca“, Gradu Kraljevici za „Priča srednjovjekovne haljine“ te Gradu Bakru za „Tri duha Božića u domu Frankopana“. Riječ je o manifestacijama gradova i općina planiranim u suradnji s Turističkim zajednicama koje su tematski i lokacijski vezane uz Kulturno-turističku rutu Putovima Frankopana.

Prema Prijedlogu godišnjeg plana upravljanja pomorskim dobrom za 2023. godinu rasporedit će uprihodovana sredstva na osnovi pomorskog dobra u iznosu od 16,5 milijuna kuna. Najvećim dijelom radi se o naknadama na koncesije – državne, županijske i lokalne te sredstvima od naknada koje za upotrebu pomorskog dobra koja plaćaju vlasnici brodica i jahti. Planira se dati i 18 koncesija te utvrditi i prijedloge granica pomorskog dobra/lučkog u ukupnoj duljini od 14 km.

Trenutno je na području Primorsko-goranske županije 119 aktivnih koncesija, od kojih sedam ističe tijekom 2023. godine. Ukupna duljina obale iznosi 1.235 kilometara, a do sada je utvrđeno gotovo 50 posto granica pomorskog dobra. Utvrđivanje granica nužan je preduvjet za provođenje gospodarskih aktivnosti, naglasila je zamjenica župana.

Trgovačkom društvu “Zračno pristanište Mali Lošinj” d.o.o. Primorsko-goranska županija rasporedit će 100 tisuća kuna za obnovu zgrade putničkog terminala. Zbog dotrajalosti postojeće drvene zgrade, direktor trgovačkog društva uputio je zamolbu za financijsku pomoć pri obnovi, a realizacija je planirana u više faza. Kako je navela zamjenica Medarić, unatoč tomu što na zračnom pristaništu Mali Lošinj nema redovnih linija, primijećeno je slijetanje više manjih aviona te se vjeruje da će u skoroj budućnosti „Zračno pristanište Mali Lošinj“ d.o.o. postati pokretač gospodarskog i turističkog razvoja Malog Lošinja.

Na novinarski upit vezan uz poplave u Novom Vinodolskom i na otoku Krku tijekom vikenda, zamjenica je izvijestila da je župan Zlatko Komadina s pročelnikom Goranom Petrcom obišao poplavljena područja te da je u tijeku procjena šteta od strane gradova i općina. Zavisno o rezultatima, Župan će utvrditi postoje li osnove za proglašenje prirodne nepogode, a Županija je u svakom slučaju spremna pomoći.

Predsjednik Županijske skupštine Marko Boras Mandić najavio je 14. sjednicu Županijske skupštine PGŽ. Na dnevnom redu sjednice koja će se održati u četvrtak, 24. studenog 2022. u hotelu Royal u Opatiji naći će se prijedlog Proračuna Primorsko-goranske županije za 2023. te rebalans aktualnog proračuna koji nije izglasan na prethodnoj sjednici.

Kako je naveo predsjednik ŽS, prijedlog Proračuna upućen je u zakonskom roku i uvršten je na dnevni red sjednice u četvrtak. Smatra kako je dovoljno vremena za kvalitetnu pripremu vijećnika i klubova. Dodao je da se ostale točke dnevnog reda oslanjaju na rebalans proračuna, poput Javnih potreba u sportu, programa ŽUC-a te po prvi put točke dodjele koncesije s novim Povjerenstvom za dodjelu koncesija na pomorskom dobru PGŽ. Na novinarski upit, zamjenica je potvrdila da su se održali pregovori s klubovima vezani uz prijedlog Proračuna, ali na razgovorima nisu zaprimljeni posebni prijedlozi koji bi trebali biti uvršteni.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari