EVO O ČEMU E BITI RIJEČ

U četvrtak sjednica Županijske skupštine PGŽ, na dnevnom redu rebalans ovogodišnjeg proračuna

Donesena je odluka o osnivanju i imenovanju projektnog tima za provedbu projekta „Unije-samoodrživi otok“, izvijestio je zamjenik župana Vojko Braut na redovitoj konferenciji za novinare Primorsko-goranske županije.

U dogovoru s resornim ministarstvom, predloženo je da se u Projektni tim imenuje predstavnik nacionalnog brodara Jadrolinija, a budući je ravnatelj Regionalne energetske agencije Kvarner otišao u mirovinu, za voditelja tima imenovan je ravnatelj Regionalne razvojne agencije PGŽ Vedran Kružić. Zbog osiguranja bolje dostupnosti zdravstvene zaštite u projektni tim imenovane su i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu PGŽ Senka Kajčić i predstavnica Doma zdravlja PGŽ, Ispostava Mali Lošinj Tanja Mikuličić.

Radi se o prvom samoodrživom otoku, ne samo na Jadranu već i na Mediteranu, a Sporazum o provedbi ovog projekta Županija je potpisala 2015. godine s Gradom Malim Lošinjem i Biskupijom Krk. Govoreći o realiziranim aktivnostima, zamjenik je podsjetio da je 2016. godine puštena u rad potpuno modernizirana LED javna rasvjeta na 76 novih stupova, a kao najznačajnija investicija u suradnji s HEP-om d.d. pokrenut je projekt izgradnje zemljane fotonaponske elektrane na otoku snage do 1,4 MW. Prošle godine izgrađena je i nova riva koja omogućuje bolje prometno povezivanje otoka.

Potpredsjednik Županijske skupštine PGŽ Ivan Jakšić najavio je 17. sjednicu Županijske skupštine. Na dnevnom redu sjednice koja će se održati u četvrtak, 25. svibnja 2023. u Hotelu Royal u Opatiji naći će se prijedlog rebalansa proračuna kao i izvješće o izvršenju proračuna iz 2022. godine. Među 20 točaka, razmatrat će se i prijedlog odluke o odabiru projekata za financiranje iz Fonda za Gorski kotar, izvješće o radu županijskih lučkih uprava i izvješće o izvršenju financijskog plana Županijske uprave za ceste.

O aktualnostima iz resora socijale izvijestila je resorna pročelnica Dragica Marač navodeći da je završen natječaj za financiranje udruga iz područja socijalne skrbi težak 200 tisuća eura. Preostali iznos od 2.600 eura ravnomjerno je raspodijeljen na četiri udruge, Udrugu Gaia Novu, Udrugu Delta, Konjički klub Vinia i Ruku. Dom za starije osobe Kantrida i Mali Kartec na Krku aplicirali su projekte energetske obnove vrijedne 2,5 milijuna eura na Fond za energetsku učinkovitost. U slučaju odobrenja sufinanciranja, rebalansom županijskog proračuna osigurano je potrebnih 20 posto vlastitih sredstava, govori pročelnica i dodaje da će u narednim danima biti prijavljen još jedan projekt, i to po prvi put s Upravnim odjelom za socijalnu politiku i mlade kao nositeljem. Riječ je o „Centru za socijalne inovacije PGŽ“ kojim se nastoji implementirati inovativne usluge u sustav brige o starijim osobama. Projekt se provodi u sklopu programa Interreg Slovenija-Hrvatska u suradnji s pet partnera.

Resorna pročelnica Sonja Šišić informirala je o Odluci o dodjeli novčanih nagrada za unapređenje kvalitete kulturnog stvaralaštva za 2022. godinu naglasivši kako je PGŽ jedina županija u RH koja nagrađuje svoje umjetnike za ostvarena priznanja na državnoj ili međunarodnoj razini. Novčana sredstva dodjeljuju se ustanovama, udrugama i fizičkim osobama, dodaje. Ukupno je raspoređeno 28.400,00 eura. Od 26 pristiglih prijava, nakon formalne provjere, na državnoj razini nagrađeni su Lara Pavić, Gradska knjižnica Rijeka, Fotoklub Color, Luči Vidanović, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i deset dobitnika nagrade Porin dok su za međunarodne uspjehe nagrađeni Plesna grupa „Flame“, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Frano Živković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari