KONFERENCIJA ZA MEDIJE

SDP Opatija: Oni koji su sudjelovali u prostornoj devastaciji Opatije, sada pokušavaju zaustaviti borbu protiv betonizacije

Novi poticaji za zapošljavanje, otvaranje obrta, poslovanje u zaleđu ali i uvijek aktualna tema „betonizacije“ odnosno zaštite prostora u Opatiji glavne su teme priopćenja Gradske organizacije SDP-a Opatija.

“U Proračunu za 2023. godinu za Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa planirano je 338.444 eura, odnosno 2.550.000 kuna. Predložena je i nova mjera u vidu pružanja usluge savjetovanja poduzetnicima. Savjetovanje će pružiti stručne službe Grada Opatije te, po potrebi, pravni savjetnici najviše do iznosa od 200 eura.

Programi predviđaju i da se poduzetnicima može odobriti više vrsta poticaja u istoj kalendarskoj godini, do maksimalnog iznosa od 6.636,00 eura. Prošle je godine Grad Opatija po prvi puta uveo i Program potpora poljoprivredi na području Grada Opatije. U proračunu za 2023. osiguran je iznos od 39.817 eura, odnosno 300.000 kuna za subvencije poljoprivredi”, istaknuo je gradski vijećnik Kristian Tončić.

Tema ‘betonizacije’ uzburkala duhove

“Očito je oštar istup gradonačelnika Kirigina o betonizaciji, kada je prozvao pojedine investitore ali i državne institucije koje im „drže ljestve“ svojim nečinjenjem, uzburkala duhove. Javili su se oporbeni vijećnici i partneri iz Nezavisne liste Ivo Dujmić i HDZ-a kako bi umanjili sve što aktualna gradska vlast čini u borbi protiv devastacije prostora u našem gradu.

Pitanje je čine li to kako bi se „dodvorili“ investitorima kao potencijalnim donatorima ili samo „bacaju klipove“ kako bi sakrili svoj nerad, ali to je manje važno. Ono što je važnije jest licemjerje kojim Marko Ćorić (HDZ), Vera Aničić i Domagoj Tramontana (NL Ive Dujmića) koji su bili dio vlasti ili zdušno podržavali proteklog gradonačelnika Dujmića u ne sprječavanju devastacije grada, sada „okreću ploču“ i pokušavaju „promijeniti povijest“.

No, javnost zna tko je odgovoran za stotine novih nekretnina koje niču po našem gradu: ranije vlasti koje su donosile katastrofalne prostorne planove. Marko Ćorić je još 2009. godine glasao za sporne prostorno-planske dokumente koji omogućavaju ovu „betonizaciju“.Direktno je sudjelovao u kreiranju planova u zadnjih 20 godina kao i bivši gradonačelnik sa svojom „klikom“. On je otezanjem pri izradi nove, restriktivne prostorno-planske dokumentacije – za koju se borila tadašnja oporba u kojoj je bio i sadašnji gradonačelnik Kirigin – stvorio vremensku „rupu“ koju su iskoristili brojni „investitori“ s „bjanko“ zahtjevima za dozvolama.

Posljedice vidimo danas svuda oko nas. I umjesto da „pruže ruku“ u borbi protiv ovakvih pojava u prostoru, oni se trude tu borbu zaustaviti. Možda zato što „pružaju ruku“ ispruženu prema drugoj strani, onoj koja jako dobro zarađuje na betonizaciji”, upitao se vijećnik Ivan Vidaković.

Neistine sešire i oko teme izgradnje Vatrogasnog doma

Vijećnik SDP-a Kristian Tončić dodao je kako se neistine šire i oko teme izgradnje Vatrogasnog doma.

“Ne radi se o projektu Grada Opatije, već Javne vatrogasne postrojbe tako da sve upite vezane uz status projekta treba uputiti njihovom zapovjedniku, a ne gradonačelniku.

Vijećnik Tramontana, koji dolazi iz obitelji vatrogasaca, morao bi s time biti upoznat a prije nego što krene bilo što izjavljivati za medije, bilo bi bolje da se informira o činjenicama. No, još je tužniji pokušaj bivše zamjenice gradonačelnika i aktualne vijećnice Vere Aničić da umanji minuse u gradskoj kasi koje je bivša vlast za sobom ostavila.

To što, prema vlastitom priznanju na društvenim mrežama, za vrijeme mandata zamjenice nije ništa radila, ne oslobađa je dijela odgovornosti za minus koji je ostavljen u blagajni. A sada, kada je u dvije godine nova gradska vlast uspjela sanirati situaciju i proračun dovela u plus, pokušavaju glumiti da problema nikad nije bilo.

Teško će im to proći, jer građani se još uvijek sjećaju „obustave izvršenja proračuna“ i zaustavljanja isplata iz gradske blagajne brojnim udrugama, sportskim klubovima i kulturnim društvima koje je donosio bivši gradonačelnik Dujmići koje su gotovo uništile brojne vrijedne pojedince u našem gradu.

Tko god takvu situaciju smatra „stabilnošću“, bolje mu je da se ne bavi javnom dužnošću”, zaključio je Tončić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari