OVOG ČETVRTKA U 21 SAT

U četvrtak u Kastvu koncert muške i ženske klape Kastav u sjećanje na I. M. Ronjgova

U okviru programa ovogodišnjeg 29. Kastafskog kulturnog leta, ženska i muška klapa Kastav ovog će četvrtka, 9. srpnja održati koncert Trantananaj kojim će obilježiti  20 godina Udruge Kanat iz Kastva kao i 140. obljetnicu rođenja i 60. obljetnicu smrti skladatelja Ivana Matetića Ronjgova.

Koncert će se održati u Vikotovoj bačvariji na Kastvu s početkom u 21 sat, a gosti na koncertu bit će sopci KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, Damjan Šamanić i Edi Salkanović.

Ovo je značajan koncert za žensku i mušku klapu Kastav budući da su Udrugu prije 20 godina osnovale upravo ove klape, a sve s ciljem očuvanja i promicanja bogatog kulturnog i napose glazbenog nasljeđa našeg zavičaja.

Svečani koncert Trantananaj bit će svojevrsni presjek rada obiju Klapa Udruge Kanat – Kastav u kojem će uz klasični klapski repertoar ponovno biti prostora za nove iskorake.

Ovog puta oni su potaknuti stvaralaštvom temeljenim na dragulju našeg izvornog i jedinstvenog kulturnog nasljeđa – pjevanju i sviranju na istarskoj ljestvici – koje se nalazi na popisu nematerijalne svjetske kulturne baštine UNESCO-a za čije je teoretsko definiranje, ali i praktičnu primjenu, najzaslužniji upravo Ronjgov.

Pored klapskih pjesama, na programu Ženske i Muške klapa Kastav naći će se i skladbe Ivana Matetića Ronjgova, njegove obrade narodnih napjeva, ali i motivi koje je on zapisao ili su pak temeljeni na glazbenom i govornom nasljeđu Istre i Hrvatskog primorja. Neki od njih bit će izvedeni u novim aranžmanima čime se želi dati prilog osuvremenjivanju i promicanju vrijedne tradicijske kulture.

Doprinos tome bit će i svečano predstavljanje videospota Ca je more Ženske klape Kastav koji je svoju premijeru doživio 26. lipnja, dan uoči 60. obljetnice Matetićeve smrti. Spomenuti videospot ostvaren je u suradnji sa sopcima KUD-a Sveti Juraj iz Krasa, a upravo će njegovi članovi, Damjan Šamanić i Edi Salkanović, svojim instrumentalnim izvedbama – sopnjadom – na koncertu dodatno oživjeti zvuke davnih vremena sjevernojadranskih prostora.

Ulaz na koncert je besplatan za sve posjetitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja