GRANIČNI MOSTOVI

U Delnicama održan sastanak na temu obnove zidanih mostova na rijeci Kupi

Na inicijativu predsjednik MO Brod na Kupi Davorina Klobučara, održan je sastanak na temu obnove zidanih mostova na rijeci Kupi, a koji su ujedno granični mostovi između Republike Hrvatske i Slovenije.

Riječ je o međunarodnoj suradnji između PGŽ-a, točnije ŽUC-a PGŽ i Republike Slovenije, odnosno njihovih Općina Osilnica i Kostel te upravitelja slovenskih cesta koja će se odvijati u 2023. i 2024. godini.

Na sastanku održanim u Gradu Delnicima prisustvovali su sa suradnicima Katarina Mihelčić, gradonačelnica Delnica, Alenka Kovač, županica Občine Osilnica, Nataša Turk, županica Občine Kostel, Robert Maršanić, ravnatelj Županijskih uprava cesta i Silvana Sorić, rukovoditeljica Hrvatske ceste poslovna jedinica Rijeka.

Na području Grada Delnica i Grada Čabra pet je zidanih mostova, a s Hrvatske strane o njima gospodare Hrvatske ceste, ŽUC PGŽ i Grad Delnice. Jedan od mostova po kojem prometuju vozila izgrađen je pred 150 godina i ima povijesno značenje. Svi sudionici složili su se kako je njihova obnova zajednički cilj.

Za most u Brodu na Kupi predložen je sastanak na nivou nadležnih ministarstava obiju država kako bi se definirali daljnji koraci. Za mostove u Gašparcima i Zamostu, ŽUC PGŽ predložio je s Državnim cestama Republike Slovenije utvrditi način i mogućnost suradnje. Kako most u Gašparcima ove godine obilježava 150 godina postojanja, želja je i namjera da se tijekom ove godine započne s pripremom dokumentacije i ishođenjem svih akata nužnih za rekonstrukciju. Za dva navedena mosta slovenska strana je u proračunu osigurala sredstva za ulaganje za ovu te sljedeće dvije godine, dok su ispred ŽUC-a PGŽ istaknuli kako je tijekom 2023. godine redovnim održavanjem moguća sanacija ograde na mostu u Zamostu te na mostu u Hrvatskom na kojem je zapaženo oštećenje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari