SUPER

U Dječjoj kući započela dvodnevna konferencija ‘Filmski dani’

S ciljem poticanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih u Dječjoj kući se tijekom 2. i 3. rujna održava konferencija Filmski dani u Dječjoj kući.

Cilj konferencije koju organizira Ar-kino u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača je predstaviti Dječju kuću nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za uključivanje filma u provođenje nastave, predstavnicima audiovizualne industrije, hrvatskim distributerima filmova i kinoprikazivačima, kao i donositeljima odluka u kulturnom i audiovizualnom sektoru.

Tijekom dvodnevne konferencije raspravit će se i neka od pitanja povezana s filmom za djecu i mlade, u kontekstu njegova uključivanja u nastavu osnovnih i srednjih škola, kao i pitanja vezana za pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou. Zainteresirani nastavnici imat će priliku saznati više o tome na koji način uključiti filmske sadržaje u svoju nastavu, a predstavnici audiovizualne industrije podijelit će svoja iskustva o distribuciji i prezentaciji filmova za djecu.

VIDEO DANA:

Kao mjesto za održavanje konferencije odabrana je Dječja kuća, budući da je riječ o jednom od najvažnijih naslijeđa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a koja za cilj ima stvaranje kontinuirane i kvalitetne kulturne ponude za djecu koju Art kino stvara zajedno s partnerima Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka i Muzejom moderne i suvremene umjetnosti koji također u Dječjoj kući provode svoje programe.

Art kinu Rijeka je rad s djecom i mladima od početka jedna od ključnih programskih odrednica. „Zajednička nam je namjera pretvoriti Dječju kuću u centar dječje kreativnosti i stvarati kvalitetan okvir unutar kojeg će djeca imati mogućnost razvijati svoje potencijale i naučiti se izražavati jezikom umjetnosti i kulture“, rekla je prilikom otvorenja konferencije ravnateljica Art kina, Slobodanka Mišković i dodala kako imaju ambiciju Dječju kuću na nacionalnoj razini etablirati kao ključno mjesto u stvaranju kvalitetnih kulturnih politika u području obrazovanja u kulturi.

„Mislim da Rijeka kao grad ima puno toga za reći o ovoj temi ne samo na lokalnoj, već i na nacionalnoj razini, budući da se i prije, a pogotovo kroz program Europske prijestolnice kulture puno uložilo u obrazovanje u kulturi, u promicanje kulturnih sadržaja kod djece i mladih“, rekla je Mišković.

Podršku konferenciji daje i Hrvatski audiovizualni centar čiji je ravnatelj Chris Marcich istaknuo kako je ovaj program edukacije izuzetno bitan u smislu poticanja uključivanja filmske umjetnosti u odgoj i obrazovanje u školama, kao i razvijanja medijske pismenosti kod djece i mladih.

Otvorenju Filmskih dana u Dječjoj kući nazočila je i zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja je istaknula kako je jedna od glavnih značajki Dječje kuće upravo mogućnost pružanja edukacije što se ovom konferencijom i dokazuje.

„Kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti i sama sam se često susretala s nedostatkom edukacije vezane uz predavanja medijske kulture u okviru nastavnog programa. Vjerujem kako će svi sudionici ove konferencije dobiti dodatna znanja iz ovog područja, izmijeniti mišljenja i iskustva i obogaćeni time prenijeti stečeno znanje svojim učenicima“, rekla je Krpan i dodala kako je razvoj filmske kulture novom gradskom vodstvu iznimno važan. „To se očituje i kroz našu namjeru da budući prostor Teatrina koji se također nalazi u prostoru Benčića uredimo za filmske projekcije“, zaključila je Krpan.

Tijekom dvodnevne konferencije sudionici će razgovarati o ulozi filma u nastavi, odnosno mogućnostima uvođenja filma kao samostalnog nastavnog sadržaja, a bit će govora i o konkretnim primjerima na koji način filmski sadržaj uklopiti u nastavu Hrvatskog jezika. Bit će riječi i o distribuciji filmova za djecu i mlade, a uz to bit će održane i dvije filmske projekcije za sudionike konferencije kao i vođeni obilazak Dječje kuće.

I.B.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari