U do kraja ispunjenom riječkom Dnevnom boravku promoviran ‘Bend’, roman-prvijenac riječke autorice Ive Ribarić

Stvaranje ‘Benda’ predstavljeno iz uredničko-autorske perspektive a propitan je i njegov žanrovski identitet

Nakon zagrijavanja u Kastvu, prvijenac riječke autorice Ive Ribarić ‘Bend’ krajem tjedna predstavljen jei riječkoj publici u Book Caffeu Dnevni Boravak.

U ulozi moderatorice našla se poznata hrvatska spisateljica Dunja Matić Benčić, ujedno i urednica romana, dok je glazbeni urednik večeri bio Voljen Korić kojeg mnogi pamte s radijske frekvencije 98,4, a koja je jedan od prepoznatljivih motiva u romanu.

Stvaranje ‘Benda’ predstavljeno iz uredničko-autorske perspektive. Propitan je njegov žanrovski identitet, dualnost glavnih i plastičnost sporednih likova a riječi je bilo i o subkulturi u koju je uronjena radnja romana te o glazbenim i literarnim nadahnućima.

Iva je ovom prilikom dala kratku naznaku novog rukopisa na kojem radi, tematski i žanrovski udaljenom od Benda, te najavila nove susrete s čitateljima u Zagrebu, na međunarodnom sajmu knjiga Interliber, u sklopu promotivnog prostora izdavača Innamorata te u Poreču u posljednjem dijelu godine.

O Bendu

U centru romana nalazi se kompleksna emotivna priča između radijske voditeljice Iris Henderson i poznatog rock glazbenika iz benda Breaking Down, koja se nepredvidivo širi i poprima neočekivane prepreke i preokrete.

Uz glavne protagoniste, pratimo i zbivanja na Irisinoj matičnoj postaji – AbsoluteRock Radiju, kao i nimalo stereotipne sudbine ostalih članova benda – njihov život na turnejama i izvan njih. Sve je uronjeno u rock kulturu pa tako ‘Bend’ predstavlja i svojevrsni soundtrack koji prati radnju i stanja u kojem se zatiču glavni likovi. Roman je obilježen i plot twistom, po mnogima i najuzbudljivijim dijelom štiva, kada se naracija prebacuje iz glavnog ženskog u muški lik. Reakcije čitateljica su izrazito pozitivne, od toga da se roman čita u jednom dahu, pa do toga da mjestimično izaziva pravu buru emocija, zbog čega ga autorica voli nazivati ’emo’ romanom.

Riječ autorice

“Roman je to koji govori o zasljepljujućim snovima koje silom ostvarujemo pa ih nezadovoljno odbacujemo te o novima koje gradimo s više ustupaka i manje idealizacija. Put do sreće treba kompromis, a ne bezuslovno ustrajanje na nekad podignutim projekcijama koje su u međuvremenu uginule i nemaju baš nikakav alibi ovdje i sada. Bend je poruka da se snovi mijenjaju i da nam ta promjena donosi istinsko ispunjenje i dobrobit.“

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari