U Domu zdravlja PGŽ-a trenutno čak 51 liječnik u tijeku specijalističkog usavršavanja!

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

Dom zdravlja PGŽ nastavlja s ulaganjem u specijalističko usavršavanje zdravstvenog kadra

Dom zdravlja Primorsko-goranske županije nastoji poboljšati dostupnost zdravstvene skrbi pacijentima diljem županije kontinuiranim ulaganjem u specijalističku izobrazbu doktora medicine

Održivim povećanjem broja specijalista omogućava se bolja dostupnost i kvaliteta pružanja zdravstvene skrbi, kako u segmentu primarne zdravstvene zaštite, tako i u segmentu izvanbolničke specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite.

Trenutno je u Domu zdravlja PGŽ-a čak 51 liječnik u tijeku specijalističkog usavršavanja. Od navedenog broja, 11 specijalizacija financirano je iz Europskog socijalnog fonda i sredstava Ministarstva zdravstva putem projekta „Specijalističko usavršavanje doktora medicine“ ukupne vrijednosti projekta oko 11 milijuna kuna. Tri specijalizacije (iz područja ginekologije i opstetricije i pedijatrije) financirane su od strane HZZO-a.

Dom zdravlja PGŽ iz vlastitih izvora financira ukupno 34 specijalizacije čiji je godišnji prosječni trošak po specijalizantu oko 180.000 kuna. Time će se u petogodišnjem razdoblju uložiti oko 31 milijun kuna u specijalizacije iz primarne (obiteljska medicina, pedijatrija, ginekologija, medicina rada i sporta) i sekundarne zdravstvene zaštite (klinička radiologija, fizikalna medicina i rehabilitacija, dermatologija i venerologija, endodoncija s restauratornom stomatologijom, paradontologija, ortodoncija, oftalmologija i optometrija, gerijatrija, psihijatrija, medicinska biokemija).

Nedavnim natječajem između 35 kandidata odabrano je 8 budućih specijalista obiteljske medicine, pedijatrije, ginekologije i kardiologije. Uz spomenute specijalizacije, troje liječnika Doma zdravlja PGŽ je na subspecijalizaciji iz područja kardiologije, dječje i adolescentne psihijatrije te dječje alergologije i kliničke imunologije.

Također, Dom zdravlja PGŽ sudjeluje i u edukaciji medicinskih sestara, budući da se trenutno na Fakultetu zdravstvenih studija usavršava ukupno 10 medicinskih sestara zaposlenih u Domu zdravlja PGŽ, od čega je 5 na preddiplomskom studiju, a 5 na magistarskom studiju sestrinstva.

Temeljem Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za razdoblje 2020.-2024. godine, Dom zdravlja PGŽ će raspisivati natječaje za 5 specijalizacija godišnje iz obiteljske medicine, čime se pokazuje jasna orijentiranost prema kontinuiranom ulaganju u razvoj ljudskih potencijala, a na dobrobit unapređenju pružanja sveobuhvatne zdravstvene zaštite stanovništvu naše županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari