U Ex Librisu predstavljena knjiga “Iza sedam logora”, mučno svjedočanstvo posljednjeg rata

Foto: Riječanin

U Antikvarijatu Ex Libris u srijedu je predstavljena knjiga “Iza sedam logora” triju autora, poznatog splitskog novinara i publicista Viktora Ivančića, beogradskog novinara Nemanje Stjepanovića te fotografa Hrvoja Polana.

Uz Viktora Ivančića na riječkoj promociji bila je prisutna i Nataša Govedarica, inače ravnateljica beogradskog forumZFD-a, izdavača knjige.

Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namjene koji su tokom posljednjeg rata bili pretvoreni u logore i mučilišta, knjiga poziva na promišljanje odnosa nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja.

Na promociji su između ostalog bile izvješene slike nekadašnjih domova kulture o kojima je pisano, većinom s područja Bosne i Hercegovine, a koje je fotografirao Hrvoje Polan.

Srpske, hrvatske i bošnjačke “nacionalne kulture” 90-ih godina nastojale su izbaciti sličnosti koje dijele s drugima te ustrajati na različitostima. Upravo ta pretpostavka prema autorima jest efikasna priprema terena za nastup „nacionalne torture“ i služi ponajprije proizvodnji konteksta koji legitimira nečovječnost.

Knjiga kroz tri zasebne autorske cjeline govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari