BLAGO SVETOG VIDA: Povodom 50 godina Riječke metropolije na Korzu se otvara vrijedna izložba

Foto: Riječanin/Mateo Levak

U petak, 14. lipnja, s početkom u 10 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke održat će se otvorenje izložbe ”Blago Katedrale svetog Vida uz 50. obljetnicu uspostave Riječke metropolije”

Izložbom u povodu Dana grada i blagdana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, nastoji se ukazati na umjetničko bogatstvo glavne crkve Riječke nadbiskupije i metropolije, a koja upravo ove godine obilježava i zlatni jubilej, 50. obljetnicu od uspostave Riječke nadbiskupije i metropolije (1969. – 2019.).

Otvorenju izložbe prisustvovat će Nadbiskup riječki i metropolit mons.dr. Ivan Devčić, rektorica Sveučilišta u Rijeci dr.sc. Snježana Prijić Samaržija, rektor Katedrale sv. Vida mons.mr.  Matija Matičić, gradonačelnik Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel, dekanica Filozofskog fakulteta, izv. prof.dr.sc. Ines Srdoč-Konestra, te izvanredni profesor dr. sc. Damir Tulić s Odjeka za povijest umjetnosti Filozofskog Fakulteta u Rijeci.

Nakon otvorenja izložbe u Gradskoj vijećnici, uslijedit će obilazak izložbe na panoima na Korzu pod vodstvom izvanrednog profesora dr.sc. Damira Tulića s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Izložba je dio znanstveno – istraživačkog projekta „Mramor, pigmenti, zlato i svila – luksuzne umjetnine barokne Rijeke“ za mlade istraživače Sveučilišta u Rijeci, čiji je voditelj izvanredni profesor dr. sc. Damir Tulić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Na 20 plakata s fotografijama umjetnina i popratnim legendama, nastojalo se predstaviti  najvrjednija kiparska, slikarska, tekstilna i zlatarska umjetnička djela.

Cilj izložbe koja će na Korzu biti postavljena do 21. lipnja, jest potaknuti širu javnost da se što bolje upozna s izuzetno vrijednim umjetničkim djelima koja se čuvaju u katedrali svetog Vida.

Izložba je realizirana uz pomoć Riječke nadbiskupije i Grada Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari