U GKR FILODRAMMATICA: Argentinska književnica Mori Ponsowy predstavlja hrvatski prijevod svog romana “Obilje”

Foto: Facebook

U četvrtak 20. listopada u 18 sati u Središnjem odjelu GKR Filodrammatica bit će predstavljen hrvatski prijevod romana “Obilje”, djela argentinske književnice Mori Ponsowy koja će i sama prisustvovati predstavljanju

Prisutni će se iz prve ruke upoznati s aktualnom književnom argentinskom scenom preko autorice koja je svojim romanima i poezijom svakako zaslužila da je se smatra reprezentativnom.

“Obilje” se odlikuje inovativnim formalnim postupcima, oprimjerujući svojim tkivom stanje u aktualnoj naratologiji, ali ostajući ujedno i otvorenim za „običnog“ čitatelja i stvaranje književnog užitka. Aktualnost romana, stoga, posebice dolazi do izražaja na tematskom planu, naime na svojim stranicama ulazi u otvoren sukob s potrošačkim svijetom u koji je, kao kulturni „proizvod“, uronjen.

obilje-naslovnica

Posebice je zanimljivo kako poznati trgovački brendovi u romanu bez cenzure ulaze u prostor fikcije, onemogućavajući time cenzuru samog romana i moguće tužbe u „stvarnom“ svijetu. Ili možda ne? – pitanja su to koja ćemo s autoricom raspraviti na prezentaciji romana. On je, dakle, narativno izazovan i uobličen u smislu svojevrsne negativne bajke, ali je istovremeno i autofikcionalan.

Predstavljanju će sudjelovati, te ujedno i prevoditi sa španjolskog, prevoditelj romana “Obilje” na hrvatski Matija Janeš, te urednik knjige Josip Ivanović iz Edicije Božičević koja je objavila djelo.

Mori Ponsowy

Mori Ponsowy argentinska je novinarka, pjesnikinja, prevoditeljica i prozaistkinja. Dosad je objavila dvije pjesničke zbirke, tri romana, dva prijevoda, zbirku svjedočanstava, zbirku intervjua, a usto je i osnovala kulturni časopis lamujerdemivida, koji je nagrađen priznanjem Julio Cortázar za najbolji argentinski kulturni časopis. Dobitnica je nagrade za najbolju debitantsku knjigu argentinskog Ministarstva kulture (za zbirku poezije Enemigos afuera), priznanja Državnoga fonda za umjetnost, te Nagrade provincije Cáceres u Španjolskoj za najbolji roman (Los colores de Inmaculada). Za svoj najcjenjeniji roman, Obilje, nagrađena je Međunarodnom nagradom Letra SUR 2010. godine. Autorica kao gošća boravi u riječkoj Rezidenciji Kamov u drugoj polovici listopada 2016.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari