U GODINU DANA 2000 NOVIH ČLANOVA: Broj članova Gradske knjižnice Rijeka kroz koji dan iznosit će 20 tisuća!

Broj članova Gradske knjižnice Rijeka porastao je od kraja 2015. godine za gotovo 10 posto

Čitanje je omiljena aktivnost tisuća stanovnika Rijeke, a lijepe vijesti iz Gradske knjižnice Rijeka pokazuju pozitivne i ohrabrujuće trendove.

Gradsku knjižnicu Rijeka je početak tekuće posebno razveselio – pogledom na statistiku 2016. godine iskristalizirao se podatak da “obitelj” Gradske knjižnice Rijeka sada čini 19 903 učlanjenih građana, što je snažan porast u odnosu na 2015. godinu od gotovo 10 % – točnije 9,44%! Broj članova Gradske knjižnice Rijeka na kraju 2015. godine iznosio je 18 186, a na kraju 2016. godine čak 19 903 članova!

Riječ je o najvećem porastu zabilježenom od 2000. godine te jednom od najvećih porasta na godišnjoj razini u povijesti Gradske knjižnice Rijeka. Razvojem i najvećim porastom broja članova tijekom jedne godine u novom tisućljeću Gradska knjižnica Rijeka se ponovno približila magičnoj brojci od 20 000 članova preko koje se posljednji put prelazilo danas već daleke 2002. godine.

Pozitivne vijesti su na konferenciji za novinare javnosti priopćili Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka, Verena Tibljaš, voditeljica Službe za koordinaciju programa i usluga te Kristian Benić, suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Gradske knjižnice Rijeka.

“Zahvaljujemo građanima na povjerenju i vjernosti. Nadamo se da ćemo ga opravdati te da će još više građana svih dobi uvidjeti kako je prava stvar svaki dan poslije napornog posla pročitati pokoju stranicu kakve zanimljive knjige, stripa u autobusu na putu u školu, slikovnice djetetu prije spavanja… Čitanje s dobrog starog papira u toplini doma definitivno je jedan od pravih izbora za provođenje slobodnog vremena u ubrzanom i stresnom svijetu, a put je prema idejama, znanju, stvaranju… Ljepšoj budućnosti, ukratko rečeno.”, istaknuo je ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković na konferenciji za novinare održanoj na lokaciji knjižnice za lijepu književnost u Filodrammatici.

Uzroke ovakvog povećanja broja članova treba tražiti u kombinaciji različitih faktora – povećanju dostupnosti knjige kroz mrežu odjela i ogranaka (novi ogranak Trsat, uhodanost lokacije Središnjeg odjela Filodrammatica…), intenzivne programske i komunikacijske djelatnosti (Magazin GKR, dinamičan ritam programa…), ali najvažnije – snažne potrebe građana za dobrom knjigom, pričom, znanjem i ostalim uslugama knjižnice.

Knjiga je onaj oblik dokolice koji pruža mir, znanje, zadovoljstvo, zabavu, odmor, otvara put novim idejama i zamislima. Uostalom biti članom knjižnice danas je jedna tako podrazumijevajuća, a s druge strane vrlo povoljna osobna investicija – godišnja članarina Gradske knjižnice Rijeka koja otvara vrata SVIH odjela i ogranka je simboličnih 50 kuna.

Gradska knjižnica Rijeka stoga ističe želju da Rijeka kao Europska prijestolnica kulture do 2020. godine postane hrvatski grad čiji stanovnici najviše uživaju u dobroj knjizi te da se sve to odvija u novoj, prvoj u riječkoj povijesti i pravoj središnjoj zgradi naše knjižnice predviđenoj za izgradnju u kompleksu “Benčić” kada će tek doći do izražaja puna širina, značenje i mogućnosti narodne knjižnice u modernom gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari