OBILJEŽAVANJE

U Gradskoj vijećnici filmom i predavanjem obilježen Dan oslobođenja Opatije

Jučer, na Dan oslobođenja Opatije, u popodnevnim satima, taj važan datum naše povijesti obilježen je prigodnim predavanjem i promocijom filma u Gradskoj vijećnici. Uz članove UABA-e Opatija događaju su prisustvovali i zainteresirani građani i gradonačelnik Fernando Kirigin.

– Od slavnih dana oslobođenja našeg grada od fašizma i nacističkog okupatora prošlo je 77 godina, no nažalost i danas se svijet ponovno suočava s ozbiljnim pretnjama svjetskom miru. Narod Ukrajine svakodnevno stradava te se nadam da će biti dovoljno razuma da se sjedne za stol i pronađe rješenje za kraj nesretnog rata. Upravo je zato vrlo važno neprestano govoriti o tekovinama antifašizma i educirati nove generacije o našoj povijesti. Kao gradonačelnik Opatije ponosim se što u našem gradu redovito uspijevamo svi zajedno odati počast svim palim žrtvama i u Drugom svjetskom i u Domovinskom ratu te se sve udruge okupljaju zajedno prilikom obilježavanja svih važnih datuma naše povijesti. Samo zajedništvo i tolerancija mogu nam osigurati miran i dostojanstven život, kazao je tom prilikom gradonačelnik Fernando Kirigin.

VIDEO DANA:

Prikazan je kratki dokumentarni film autora Olega Mandića, počasnog predsjednika UABA-e Opatija, nastao uz 60. obljetnicu oslobođenja liburnijskog kraja s originalnim snimkama i fotografijama iz ratnog vremena na našim prostorima.

Član UABA-e major Josip Dukić  održao je predavanje o tim povijesnim danima, naziva “Kako se oslobađala Opatija, Liburnija i Istra”. Godine 1943. Oblasni narodnooslobodilački odbor Istre, pet dana nakon što talijanski kralj Vittorio Emanuele III objavljuje kapitulaciju Kraljevine Italije, u Pazinu donosi dvije povijesne odluke. Prva je o podizanju ustanka protiv nacističke Njemačke i druga odluka o odcjepljenju Istre od Italije i pripojenju Jugoslaviji, odnosno Hrvatskoj i jednim dijelom Sloveniji. Nakon toga su uslijedile godine krvavih borbi naših domoljuba, antifašista protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja koje su rezultirale ogromnim ljudskim gubicima i stradanjima sve do oslobođenja našeg zavičaja krajem travnja 1945. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari