PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

U Opatiji se održava 8. hrvatski kongres o debljini

U Centru Gervais je jučer otvoren 8. hrvatski kongres o debljini koji se održava od 28. do 30. travnja u organizaciji Hrvatskog društva za debljinu i Hrvatskog liječničkog zbora. Na kongresu sudjeluju najugledniji predavači iz naše zemlje. Debljina je danas jedan od najvećih zdravstvenih problema.

Prema kriterijima indeksa tjelesne mase naši građani su, uz građane Malte, najdeblji u Europi. U Hrvatskoj ima gotovo 65 posto prekomjerno teških osoba i osoba s debljinom,  postotak muškaraca je preko 70, a žena oko 58 posto. Po tim smo podacima značajno „deblji“ od stanovnika Europe gdje taj prosjek iznosi oko 53 posto i nažalost je u stalnom porastu. Posljednjih petnaestak godina problem prekomjerne težine postoji i kod djece te ih je čak 35 posto prekomjerno teško.

VIDEO DANA:

Prema istraživanju iz 2003. godine svako je peto dijete u dobi između 8 i 9 godina bilo prekomjerno teško, a danas je to čak svako treće dijete, od čega 33 posto djevojčica i 37 posto dječaka. U našoj županiji taj postotak za dječake čak prelazi 40 posto. Ukoliko se stvari tako nastave, životni vijek umjesto da se nastavi produžavati, postajat će sve kraći, a glavni uzrok skraćivanja je upravo debljina, kazao je  prof. dr. sc. Davor Štimac, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu.

– Tema koja je u središtu vašeg stručnog kongresa – debljina danas je jedan od najvećih zdravstvenih problema suvremenog svijeta. To je ozbiljan problem koji utječe na kvalitetu života i zdravlje. Stoga, medicinska struka itekako treba nastaviti što glasnije zagovarati borbu s ovim javnozdravstvenim problemom. Grad Opatija svojim programima potiče sudjelovanje građana u raznim rekreativnim aktivnostima, možemo se pohvaliti da se čak 30 posto naših građana bavi nekim oblikom sportske rekreacije, a ujedno smo i pokrovitelji raznih predavanja i savjetovanja o zdravlju u suradnji s udrugama civilnog društva, naglasio je gradonačelnik Fernando Kirigin na otvorenju Konferencije.

Program 8. kongresa o debljini otvoren je i za građane koji mogu pogledati edukativnu predstavu „Život s vagom“ u organizaciji udruge „Hepatos Rijeka“ i „RI Teatra“ na temu prevencije poremećaja u prehrani u petak, 29. travnja u 19.00 h, u dvorani Centra Gervais. Ulaznice su besplatne. U subotu 30. travnja od 9 do 12 sati svi su građani dobrodošli u prostorima održavanja kongresa u Centru Gervais, gdje mogu posjetiti punktove zdrave prehrane i raznih proizvoda namijenjenih održavanju zdrave tjelesne težine te se educirati o zdravom načinu života.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari