U Guvernerovoj palači otvara se izložba mjernih instrumenata tvornice Iskra. Dijelit će se i nagrade Zajednice tehničke kulture Rijeka!

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 27. veljače od 18 sati u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja održat će se svečana podjela Nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka za 2019. godinu te otvorenje izložbe „Mjerni instrumenti tvornice Iskra“

Izložbu i svečanost podjele najavili su Đordano Bucci i Silvano Skočaj, predsjednik i stručni suradnik riječkog ZTK, kao i Zdravko Ivanković, pročelnik Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, koji su pozvali sve zainteresirane, a posebno mlade, da do 4. travnja pogledaju izložbu.

Na izložbi, koja se organizira u suradnji s Tehniškim muzejom Slovenije, predstavit će se kolekcija od preko stotinu mjernih instrumenata koje je kranjska tvornica Iskra proizvodila od 40-tih godina proteklog stoljeća. Prema riječima Silvana Skočaja, izložba sadrži i desetak eksponata iz kolekcije ZTK-a, a posjetitelji će moći vidjeti uređaje opće upotrebe, ali i visoko specijalizirane aparate za profesionalnu upotrebu iz područja elektronike, telekomunikacija, optike i drugih.

Otvorenje izložbe održat će se u sklopu dodjela nagrada i priznanja Zajednice tehničke kulture Rijeka, koje se od 1995. godine dodjeljuju zaslužnim pojedincima i organizacijama koji u svom radu doprinose razvoju riječke tehničke kulture, od onih za životno djelo, do godišnjih nagrada i priznanja te jubilarnih nagrada.

„Tehnička kultura je specifično područje, okuplja mnogo grana i stručnjaka koji su često zaokupljeni svojim radom, pa se ne stignu promovirati izvan svojih udruga, a ovom dodjelom ZTK želi promovirati njihove doprinose, rezultate, aktivnosti, rad s mladima i značajno članstvo“, rekao je Đordano Bucci, dodavši kako su u pravom tehničarskom duhu i same nagrade djela maketara koji djeluju unutar riječke Zajednice.

Zajednica tehničke kulture Rijeka djeluje više od osamdeset godina, a danas okuplja 60-ak aktivnih i pridruženih udruga različitih tehničkih djelatnosti u kojima djeluje oko 3500 članova. Ova organizacija pokriva područja kao što su zrakoplovstvo, podvodne aktivnosti, multimedija, elektronika, informatika, maketarstvo te brojna druga, a u svom radu bavi se i suvremenim tehnološkim dostignućima, kao što su 3D print, rad robota i dronova te umjetna inteligencija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari