LIJEČNIK, ZNANSTVENIK, REKTOR...

U HKD-u na Sušaku održana komemoracija za akademika Daniela Rukavinu

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je komemoracija za nedavno preminulog akademika Daniela Rukavinu.

Komemoraciju za akademika Rukavinu koji je preminuo 31. siječnja 2022. u 85. godini života, zajednički su upriličili Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Sveučilište u Rijeci i Medicinski fakultet.

Akademik Daniel Rukavina bio je voditelj Zavoda za biomedicinske znanosti u Rijeci Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dugogodišnji rektor Sveučilišta u Rijeci, počasni doktor znanosti (doctoris honoris causa) i professor emeritus Sveučilišta u Rijeci, profesor i dekan riječkog Medicinskog fakulteta, kao i dobitnik Državne nagrade za znanost za životno djelo, nagrada za životno djelo Primorsko-goranske županije i Grada Rijeka te brojnih drugih nagrada i priznanja.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, kao i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Goran Hauser nažalost su, zbog zdravstvenih razloga, bili spriječeni doći na komemoraciju. Rektorica je snimila svoju videoporuku te je ona uvodno reproducirana. U ime dekana Hausera, obratio se prodekan za poslovne odnose Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Josip Španjol.

Prigodnim govorima, izrazima sućuti, ali i podsjećanjem na brojna postignuća u bogatoj akademskoj i znanstvenoj karijeri, od akademika Rukavine oprostili su se i riječki gradonačelnik Marko Filipović, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra prof. dr. sc. Alen Ružić te pročelnik Katedre za imunologiju, fiziologiju i patofiziologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin.

Gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je kako je akademik Rukavina bio liječnik, znanstvenik, profesor i rektor, ali kako je prije svega bio čovjek koji je posjedovao iskonske vrline, dobrotu, poštenje i plemenitost, kako je bio čovjek pun znanja koje je nesebično dijelio s drugima.

„Čitav svoj profesionalni vijek usmjerio je ka znanosti. Za vrijeme njegova mandata u kojem je obnašao funkciju rektora Sveučilišta u Rijeci pamtimo njegov ogroman doprinos  u izgradnji sveučilišnog Kampusa na Trsatu te dinamičan razvoj riječkoga Sveučilišta u suvremeno europsko Sveučilište. Rijeci i Kvarneru, Sveučilištu i Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti podario je više desetljeća svoga predanog  rada na istraživanju i razvoju znanosti iz područja imunologijie, fiziologije te njima srodnih područja. Svojim djelovanjem ostavio je neizbrisiv trag u svim segmentima znanstvenog i javnog života cijele regije“, istaknuo je Filipović.

Za svoj je rad tijekom života akademik Rukavina nagrađen nizom državnih nagrada i priznanja kao i Nagradom Grada Rijeke za životno djelo za sveukupan doprinos razvoju Sveučilišta i izgradnji Kampusa, znanstvene domete te stvaranje međunarodno prepoznatljive znanstvene škole koja mu je dodijeljena 2012. godine.

Također, 1987. godine bio je dobitnik Godišnje nagrade Grada Rijeke za znanstveni doprinos, a 1970. dodijeljena mu je i Srebrna plaketa Skupštine Općine Rijeka.

„Akademika Rukavine sjećat ćemo se s poštovanjem i zahvalnošću, a njegova djela ostaju kao trajno svjedočanstvo o čovjeku koji je u svojoj ljudskoj i znanstvenoj veličini ostao jednostavan, pristupačan i blizak svima, a to mogu samo oni rijetki“, zaključio je Filipović.

Po završetku komemoracije cijenjeni su se uzvanici imali prigodu upisati u knjige žalosti Sveučilišta u Rijeci te Medicinskog fakulteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari