POSJETIT ĆE ŠKOLE PGŽ

U opatijskoj osnovnoj školi započela predavanja o prevenciji vršnjačkog nasilja

Predavanje o vršnjačkom nasilju će se nastaviti idućih tjedana u većini osnovnih škola na području grada Rijeke i  Primorsko – goranske županije

Približavanjem „Dana ružičastih majica“, odnosno obilježavanja međunarodnog projekta (Pink Shirt Day) borbe protiv vršnjačkog nasilja (ove godine 23. veljače), policijski službenici Odjela prevencije i policijskih postaja započeli su s provedbom preventivnih aktivnosti u osnovnim školama.

Podsjećamo, ideja obilježavanja Dana ružičastih majica nastala je u Kanadi 2007. godine u znak protesta na incident nasilja koji se dogodio u školi u gradu Nova Scotia. Jedan je tamošnji učenik obukao ružičastu majicu u znak podrške svojoj majci oboljeloj od raka dojke. Iako je njegova gesta bila solidarna, samo zbog ružičaste majice bio je izvrgnut uvredama i izrugivanju, čak i tjelesnom nasilju svojih vršnjaka. Ipak su učenici njegove škole prepoznali da takvom ponašanju treba reći NE i potaknuti idejom dvojice učenika škole počeli su svi oblačiti ružičaste majice kako bi dali podršku zlostavljanom učeniku i borbi protiv vršnjačkog nasilja. Ideja se proširila na mnoge zemlje u svijetu i danas oko 180 zemalja obilježava taj Dan.

VIDEO DANA:

Tim povodom u cilju prevencije vršnjačkog nasilja, policijske službenice Nives Kajfeš Grčko i Marina Sverić su  7. i 9. veljače u Osnovnoj školi „Rikarda Katalinića Jeretova“ u Opatiji održale edukativno predavanje učenicima šestih razreda te će isto nastaviti početkom ožujka za učenike šestih i sedmih razreda u Osnovnoj školi „Dr. Andrije Mohorovičića“.

S učenicima se provjerava znaju li kakvo sve nasilje može biti, usmjerava ih se što učiniti da ne postanu žrtve i što će poduzeti ako su svjedoci neke vrste nasilja. Istaknuta je se sve veća izloženost elektroničkom nasilju (cyberbulling) i učenicima je skrenuta pozornost kako se zaštiti od takve vrste nasilja. Ono što se također ističe je važnost samokontrole, smirenog reagiranja i traženja pomoći.

Raznim primjerima vršnjačkog nasilja koja su se dogodila, učenici su dobili korisne informacije kojim se sve institucijama osim policiji mogu obratiti.

Tema o vršnjačkom nasilju je učenicima vrlo zanimljiva i aktivno sudjeluju u raspravi iznoseći svoja razmišljanja o tome što učiniti u školi, na igralištu, ulici i drugim jestima ukoliko budu svjedočili takvim situacijama.

Predavanje o vršnjačkom nasilju će se nastaviti idućih tjedana u većini osnovnih škola na području grada Rijeke i  Primorsko – goranske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari